Opgezwollen benen

Heb je last van opgezwollen benen, waardoor normaal lopen al vervelend is? Is je arm ineens een stuk dikker na een operatie? Of heb je een vol gevoel in je arm of been? Dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van oedeem en kan oedeemtherapie wellicht een oplossing bieden.

Het is soms niet meteen duidelijk wat de onderliggende oorzaak is, maar het is vaak wel duidelijk dat er sprake is van oedeem als het zich voordoet. Soms denken we dan dat het vanzelf wegtrekt, maar dit is vaak niet het geval. Zo hebben we allemaal weleens last van iets, waarvan we niet precies weten wat de oplossing is. Houden de zwellingen van je lijf aan, dan is het zeker aan te raden om in gesprek te gaan met een therapeut. Zo kan de oorzaak gevonden worden en kunnen de symptomen met behulp van oedeemtherapie verminderd worden.

Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie, ook wel oedeemtherapie of lymfetherapie genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het verminderen van oedeem in het lichaam.

Oedeemvorming is het ontstaan van een vocht- of vetophoping in een bepaald lichaamsdeel. De oorzaak van deze ophoping kan sterk uiteenlopen. Zo kan het gebeuren tijdens het herstel na een operatie, na het verwijderen van lymfeklieren, maar ook door bijvoorbeeld een verminderde hart- of nierfunctie.

Het doel van de therapie is om de zwelling te verminderen, waardoor de spanning – en daarmee ook de eventuele pijn – in het betreffende lichaamsdeel verlaagd wordt. Als gevolg van effectieve oedeemtherapie wordt ook de kans op infectie verminderd, waardoor de functie van spieren en gewrichten weer verbeteren.

Waar kan oedeemtherapie tegen helpen?

Vanzelfsprekend helpt oedeemtherapie tegen oedeem. Oedeem kan echter op verschillende delen van het lichaam een andere uitwerking hebben. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van klachten die met behulp van oedeemtherapie verholpen kunnen worden.

Dit is slechts een greep uit de klachten die verholpen kunnen worden met oedeemtherapie. Heb je een vergelijkbare klacht, maar weet je niet zeker of oedeemtherapie je daarbij kan helpen? Neem dan contact op via de gegevens onderaan deze pagina. We helpen je graag.

Samen bewegen naar beter

Kenmerkend voor onze oedeemfysiotherapeut is dat hij niet alleen werkt, maar altijd samen met jou. Zo zullen er tijdens de behandelingen oefeningen gedaan worden om oedeemvorming tegen te gaan, waarbij de therapeut je ook zal vertellen waarom deze oefeningen werken. Daarnaast zal de therapeut je uitleggen hoe je thuis zelf gerichte oefeningen kunt doen. Dit alles om het herstelproces te versnellen.  

Wij helpen je graag

Heb je last van een zwelling in een lichaamsdeel, of heb je een onverklaarbaar vol gevoel. Tijdens een eerste intake zullen we samen jouw klachten nader bekijken en beoordelen. Vervolgens wordt de precieze oorzaak achterhaald, waarna we een behandelplan opstellen om jou snel én langdurig te ontdoen van jouw klachten. Bekijk in de linkerkolom of oedeemtherapie wordt aangeboden in een praktijk bij jou in de buurt.

Meer informatie

Heb je een klacht, maar weet je niet of oedeemtherapie een oplossing kan bieden? Of wil je gewoon meer informatie? Aarzel dan niet en neem contact op met een van onze gespecialiseerde vestigingen!

 

Specialisaties

Praktijken

Gespecialiseerd in Oedeemfysiotherapie