Bel me terug Patientenportaal

Dry Needling

Dry needling is een uit Canada afkomstige specialisatie van de fysiotherapeut, die sinds 2005 in Nederland wordt toegepast. Door middel van een speciale techniek worden spieren met een dun naaldje gericht aangeprikt. Hierdoor ontstaat een snelle en langdurige ontspanning. Deze behandelmethode is sterk in opkomst vanwege de goede en snelle resultaten bij pijnklachten en stijfheid ten gevolge
van zogenaamde triggerpoints (drukpunten) in de spieren. Omdat er bij het inbrengen van de naald geen vloeistof wordt toegediend, wordt de term dry needling gebruikt.

Niet hetzelfde als acupunctuur

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en fysiologische principes. In tegenstelling tot acupunctuur werkt het niet via energiesystemen, maar direct op de spieren.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een pijnlijke spierknoop die een verkramping van een deel van de spier veroorzaakt. Triggerpoints zijn een veelvoorkomende oorzaak van klachten in het bewegingsstelsel. Deze triggerpoints veroorzaken naast lokale pijn vaak ook uitstralende
pijn op andere plaatsen. Andere typische symptomen zijn stijfheid, bewegingsbeperkingen, verminderde kracht en verminderde coördinatie van de betrokken spieren.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan, o.a. door:
- ongevallen, letsels of blessures
- het maken van een verkeerde beweging
- langdurige verkeerde houding
- overbelasting
- te weinig beweging
- onderliggende orthopedische afwijkingen
- stress, depressie

Bij welke klachten dry needling?

Klachten ten gevolge van triggerpoints kunnen zich uiten in:
- pijnklachten lokaal (rugpijn, nekpijn, kaak)
- uitstralende pijn (b.v. hoofdpijn, uitstralende pijn in arm of been, pijn t.h.v. de achillespees, tenniselleboog)
- stijfheid van spieren
- verminderde beweeglijkheid van gewrichten door gespannen spieren
- verminderde kracht en coördinatie in de spieren zonder duidelijke oorzaak

 

Hoe ziet een behandeling met dry needling eruit?

Tijdens de intake worden de klachten in kaart gebracht en wordt er nagegaan of er omstandigheden zijn waarbij dry needling niet mag worden toegepast (b.v. problemen van het immuunsysteem, zwangerschap).
Daarna worden de spieren uitgebreid onderzocht en wordt er specifiek gekeken naar de aanwezigheid van triggerpoints. Wanneer dry needling is geïndiceerd, wordt uitgelegd wat de behandeling inhoudt en wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Na toestemming van u worden de triggerpoints uitgeschakeld, door ze gericht aan te prikken met een dun naaldje.
Na de behandeling is er meteen een afname van de pijn en spierspanning merkbaar en een toename van de beweeglijkheid. In de meeste gevallen (afhankelijk van de uitgebreidheid van de klachten) zijn enkele behandelingen voldoende. Sporters kunnen op regelmatige basis gecontroleerd en zo nodig behandeld worden, ter preventie van problemen.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje is over het algemeen  niet gevoelig. Bij het aanprikken van het triggerpoint ontstaat er een korte aanspanning van de spier (twitch), dit geeft een tijdelijk krampgevoel of gevoel van een elektrisch schokje. Een twitch kan meerdere keren per spier voorkomen totdat het triggerpoint volledig is uitgedoofd. Na de behandeling kunnen de spieren kortdurend wat vermoeid en/of stijf aanvoelen, maar dit wordt al snel gevolgd door een langdurige ontspanning.


Specialist

Binnen Topfysiotherapie van der Zanden is Guus Moors de specialist in Dry Needling. Hij voert - indien nodig - ook Dry Needling uit onder echografische begeleiding. Daarnaast is hij docent voor de opleiding Dry Needling in Eindhoven. 

 

 

Diensten & specialisaties