Bel me terug Patientenportaal

Oedeemfysiotherapie

Wat is het

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Lymfoedeem is een vochtopeenhoping door een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan aangeboren zijn of komen door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling.

Opleiding

Een oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van zo'n vochtopeenhoping. De oedeemfysiotherapeut heeft hiervoor een specifieke opleiding gevolgd.

Wat doet de oedeemfysiotherapeut

Om de omvang van de vochtopeenhoping te verminderen maakt de oedeemfysiotherapeut gebruik van compressietherapie (bandages), manuele lymfdrainage (zachte massagetechnieken) en oefentherapie. Daarnaast worden adviezen en -zo nodig- ademtherapie of taping gegeven.

Vergoeding

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste negen behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Vervolgbehandelingen -afhankelijk van de aanwezigheid van een chronische indicatie- worden vergoed vanuit de aanvullende- of basisverzekering.

Kwaliteit

De oedeemtherapeut is lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Lymfologie (NVFL) en is geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Diensten & specialisaties