Bel me terug Patientenportaal

TopFit-programma

Het TopFit-programma richt zich op het aanbieden van een innovatief, gevarieerd en interactief sportprogramma voor een breed publiek. Het product is speciaal ontwikkeld om de fitheid van mensen in verschillende leeftijdscategorieën te verbeteren. Een goede fitheid draagt in grote mate bij aan uw gezondheid. Door deelname aan het TopFit-programma mag u gratis gebruik maken van informatiebijeenkomsten (lees hier verderop meer over). Dit programma wordt aangeboden op onze nieuwe locatie binnen TopZorg Weert aan de Bernhardlaan 8.
TopFit programma iStockPhoto 28072014

Aanleiding

In de praktijk merken we steeds vaker dat mensen onvoldoende aan lichaamsbeweging doen en/of sterk eenzijdige beweegactiviteiten uitvoeren. Dit is, ongeacht de leeftijd, één van de belangrijkste negatieve factoren voor het ontwikkelen van gezondheidsklachten. Zo beoefent de sportende jeugd vaak nog maar 1 sport, waardoor diverse aspecten van de motorische ontwikkeling (bijvoorbeeld balans, rompstabiliteit, coördinatie en valtechniek) onderbelicht blijven. Dit blijkt vaak de basis voor het ontwikkelen van lichamelijke klachten.
Bij ouderen wordt vaker gekozen voor licht belaste activiteiten, zoals wandelen, zwemmen en fietsen. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen het nut en de meerwaarde aan van krachttraining bij deze leeftijdsgroep. Bij de leeftijdsklasse van 20 t/m 50 jaar merken we op dat de interesse in sport groot is, maar dat men niet goed weet hoe te starten. In de meeste gevallen beginnen ze te fanatiek waardoor de kans op langdurige blessures groot is. In de regio blijkt er onvoldoende aanbod voor sporten op maat. Om die reden willen wij u de mogelijkheid bieden uw essentiële fitheid te verbeteren.

Werkwijze

De aspecten van sport zijn gevarieerd; zo is er aandacht voor spelvormen, individuele training, duotraining, circuitvormen, binnen- en buitentraining en specifieke sportvormen. Onder professionele begeleiding van een (sport)fysiotherapeut wordt er aandacht besteed aan het trainen van de armen, de benen, de romp en de nek. De sportactiviteiten bevatten de elementen kracht (snelkracht, krachtuithoudingsvermogen, explosiefkracht), coördinatie (balans, snelheid), lenigheid, conditie en uithoudingsvermogen. Elke training duurt 1 uur. De groepsgrootte is minimaal 5 en maximaal 10 personen. Voor de tijdstippen kunt u zich wenden tot een van onze medewerkers.

Leeftijdscategorieën

Bij ons TopFit-programma houden we rekening met het niveau van sporters en hanteren we grofweg de volgende leeftijdscategorieën:
• TopFit-plus (t/m 65)
• TopFit-kroon (66+)

Intake

Voorafgaande aan de deelname wordt verplicht een intake gedaan door de (sport)fysiotherapeut en eventueel door de gewichtsconsulente. Tijdens deze intake worden de volgende acties uitgevoerd:
• Nagaan wat het (verwachte) doel is voor u.
• Informeren over de inhoud van het programma, huisregels, kosten, betaling en afmelding.
• Afstemmen welke trainingsfrequentie wordt gestart.
• Eventuele klachten, leefstijl en gewicht inventariseren (mogelijk met advies voor nader onderzoek en/of mogelijke consequenties voor de sportbelasting).

Diensten & specialisaties