Intramed Patiëntenportaal Neem contact op

Medical taping

De elastische tape is in de jaren 70 ontwikkeld in Japan. Medical Taping methode is ontstaan vanuit de grondbeginselen van de bewegingsleer. Deze methode is later bekend geworden in Europa en wordt nu succesvol toegepast. 

Hoe werkt de tape?
Bij het aanbrengen van de tape worden de spieren en gewrichten in gerekte positie gebracht, vervolgens wordt de tape op de huid aangebracht. Op deze manier blijft volledige bewegingsuitslag mogelijk. Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan. Door de ‘golfjes’ ontstaat ruimte tussen de huidlagen waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen. In de bovenste laag van de huid bevinden zich 85% van de pijnsensoren. Door de tape wordt het pijn dempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt of verminderd, waardoor de cliënt beter kan bewegen en gebruik kan worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie.

Medical Taping kan veelal worden toegepast zoals bij rug-, schouder-, heup-, knie- en enkelklachten, maar ook bij littekens, blessures, na een operatie of revalidatie en hooikoorts.

Medical taping bij hooikoorts? Het werkt!
Ongeveer 20% van de bevolking heeft last van hooikoorts. Het begint meestal in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort over-reactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Dat zorgt voor een reeks van klachten, zoals een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige- of traanogen. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn veelgehoorde problemen.

Hoe werkt Medical tape bij hooikoorts?
Bindweefsel bevat veel sensoren. Door het aanleggen van de tape op de huid geef je een prikkel aan het bindweefsel waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en stoffen aanmaakt voor een allergische reactie.

Het wordt aangeraden om 5 dagen na het aanleggen van de eerste tape nog een keer opnieuw te tapen. Dit zou verlichting moeten geven voor de rest van het hooikoortsseizoen.

Diensten & specialisaties