Patiëntenportaal Neem contact op

Claudicatio intermittens - 'etalagebenen'

Claudicatio intermittens is een uiting van problemen van de doorbloeding in de benen als gevolg van slagaderverkalking. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam etalagebenen vandaan.

Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor, het is een onderdeel van het ouderdomsproces. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door het afzetten van vetten en kalk, wat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan een vernauwing ontstaan. Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om voldoende zuurstofrijk bloed naar de spieren aan te voeren, ontstaat er bij inspanning krampende pijn in het been, die dwingt tot regelmatig stilstaan.   De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd, lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. De fysiotherapeuten van Zorgplaza Waalwijk zijn aangesloten bij het landelijk netwerk ClaudicatioNet. Zo heeft u de garantie dat de therapie van goede kwaliteit is.  

Procedure

Wanneer u bij de fysiotherapeut komt, wordt bekeken wat u op dit moment kunt en wat de knelpunten zijn. Na dit intakegesprek wordt een aantal testen afgenomen om de gezondheid in kaart te brengen. Aan de hand van deze gegevens wordt het beleid bepaald. Elke drie maanden wordt u opnieuw getest, om het verloop van de ziekte in kaart te brengen.  

Indien u meer informatie wilt of een afspraak wilt maken, kunt u contact opnemen met de praktijk.  

clal

Diensten & specialisaties