Intramed Patiëntenportaal Neem contact op

COPD

COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.
Bij iemand met COPD zitten de longen vol met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. Het is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.

Bij Fysiotherapie Zorgplaza wordt de mogelijkheid geboden deel te nemen aan speciale therapie voor COPD onder deskundige leiding van geschoolde longfysiotherapeuten. Zij kunnen u helpen om uw manier van ademhalen effectiever te maken, uw hoesttechniek te optimaliseren en uw kracht en conditie te verbeteren. Ook worden er handvatten gegeven om beter met uw COPD om te gaan.
Zij onderhouden goede contacten met de longartsen en longverpleegkundigen uit de ziekenhuizen in Tilburg en de revalidatiecentra.
Topfysiotherapie Zorgplaza waalwijk is aangesloten bij het COPD netwerk van revalidatie centrum Revant in Breda.

Procedure
Wanneer u bij onze longfysiotherapeut komt, wordt door middel van een uitgebreid intakegesprek uw gezondheid en de problemen in kaart gebracht. Na dit intakegesprek wordt een aantal testen afgenomen om uw kracht en conditie in kaart te brengen. Aan de hand van deze gegevens wordt het beleid bepaald. Elke drie tot zes maanden wordt u opnieuw getest, om het verloop van de COPD in kaart te brengen en het effect van de training te monitoren.
De therapie heeft als doel dat u zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite, kunt functioneren in uw dagelijks leven.
Fysiotherapie Zorgplaza biedt u de mogelijkheid om onder begeleiding van een gespecialiseerde longfysiotherapeut in de oefenzaal te trainen. Afhankelijk van uw mogelijkheden kiezen we voor 1 van de volgende mogelijkheden:                                    

• Individuele oefentherapie (halfuur, 2x per week)
• Oefentherapie met andere mensen met COPD (een uur, 2x per week)
Tijdens de trainingen wordt goed gelet op het gebruik van de juiste ademhalingstechniek. Daarbij worden de ademhalings- en hoesttechnieken regelmatig geoefend.

Diensten & specialisaties