Afspraak maken

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manuele therapie is een methode die zeer geschikt is als u pijn en klachten heeft bij het bewegen, waarbij de klachten voortkomen uit de wervelkolom.

Rugklachten - nekpijn - pijn in de schouder of heup

Manuele therapie is een specifieke methode van onderzoeken en behandelen die vaak geschikt is bij duidelijke pijnklachten in de rug, de nek, schouder of heup. Soms ervaart men vage pijn of tintelingen in de armen, in de benen, in de borst of het hoofd. Diverse oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een blokkering in het bewegen. Voorbeelden hiervan zijn duizeligheid, hoofdpijn, slikklachten, pijn tussen de ribben of op de borst. In deze situaties is het raadzaam een manueel therapeut te raadplegen. Uw manueel therapeut onderzoekt ook of er factoren zijn -zoals de algemeen lichamelijke toestand, stress, werk of hobby- die een positieve of negatieve invloed hebben op de klacht.

Mobiliseren

Een manueeltherapeut heeft zich gespecialiseerd in technieken voor herstel of verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten waarover u klachten heeft of de pijn hieraan. Meestal is zacht duwen, trekken of draaien van een lichaamsdeel voldoende -zogenaamde mobilisaties. Soms vult de manueeltherapeut deze technieken aan met een impuls, de zogenaamde manipulatie. Bij deze laatste techniek hoort men soms een knappend of krakend geluid, maar is dit over het algemeen niet pijnlijk.

Manuele therapie is vaak direct merkbaar voor de patiënt - effectief bij vele klachten

Het effect van manuele therapie is vaak direct merkbaar voor de patiënt. Klachten die bewezen effectief kunnen worden behandeld met manuele therapie zijn onder andere: hoofdpijn, nekpijn, artrose (met name van de heup), Whiplash, (lage)rugklachten, bepaalde vormen van duizeligheid en kaakklachten.

Wilt u meer informatie over manuele therapie? Bekijk dan onderstaande video's:

Video over manuele therapie
Uitleg over manuele therapie

Diensten & specialisaties