Afspraak maken

Dry needling van triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met massagetechnieken of met dry needling. Dry needling is een methode die regelmatig wordt toegepast, maar niet voor iedereen bekend is. Hieronder volgt uitleg over wat dry neelding is

Wat is dry needling?

Dry Needling is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde fijne naalden in de triggerpoints met als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties. Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut. Dit in tegenstelling tot wet needling, een injectie van een medicament. Dit laatste is niet het terrein van de fysiotherapeut, maar van de arts. Het positieve effect van dry needling op pijnlijke triggerpoints is wetenschappelijk bewezen.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Dat is meestal van korte duur (maximaal 72 uur). Veel mensen voelen na de behandeling een verandering en vaak een vergroting van de beweeglijkheid. Vaak is dat direct al, soms een dagje later.

Waardoor ontstaat het positieve effect van dry needling precies?

Het exacte werkingsmechanisme van dry needling is niet bekend. Uit onderzoek is wel bekend dat het inbrengen van het naaldje mechanische en biochemische reacties geven in de spier die helpen bij het verminderen van pijn. Daarnaast is ook het zenuwstelsel betrokken bij de pijnvermindering. Door het inbrengen van het naaldje treedt er namelijk een reflex op waardoor het triggerpoint kortdurend aanspant. Het optreden van deze lokale spiercontractie (local twitch response) blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel die is ontstaan in het triggerpoint. Bij het masseren van het triggerpoint treedt een positief effect op omdat de bloeddoorstroming en voedingstoestand verbetert. Er vindt echter geen relfex via het zenuwstelsel plaats. De werkingsmechanismen zijn dus verschillend. Beide behandelmethodes zijn weliswaar effectief.

Wat kunnen de neveneffecten van de behandeling zijn?

Het komt voor, dat u het tijdens het behandelen warm krijgt en begint te transpireren. Deze reactie is normaal en tijdelijk. Ze ontstaat doordat een deel van het autonome zenuwstelsel reageert wat een vegetatieve reactie wordt genoemd. Als er tijdens de behandeling een klein bloedvaatje in de huid wordt geraakt wil dat wel eens aanleiding zijn tot een kleine blauwe plek, die na verloop van tijd weer verdwijnt. Dry needling therapeuten komen met de naald niet in de buurt van grotere bloedvaten en zenuwen, buik- en/of borstholte. Zij zijn er goed in getraind om deze gebieden op een veilige manier te ontwijken.

Diensten & specialisaties