Afspraak maken

Kaakpijn - hoofd- en halsklachten

Kaakfysiotherapie en Mime-therapie

Als u klachten heeft aan het kaakgewricht of u heeft aangezichtspijn, dan raden wij u aan contact op te nemen met een van onze orofaciale fysiotherapeuten, ook wel 'kaakfysiotherapeuten' genoemd. De term 'kaakfysiotherapeut' dekt niet geheel de lading. U kunt bij hen terecht voor alle aangezichtsklachten en beweegklachten die in verband staan met pijn aan de kaak, hoofd en hals. 

Het niet goed werken van de spieren in het gezicht wordt een aangezichtsverlamming of facialis parese genoemd. In een normale situatie werken de spieren van de linker en rechter gezichtshelft min of meer gelijk. Bij een aangezichtsverlamming is de bewegingsmogelijkheid van één gezichtshelft verminderd of helemaal uitgevallen. Mime therapie is een oefentherapeutische methode die u krijgt als de functie van de zenuw gedeeltelijk is teruggekeerd en de aangedane kant van het gezicht weer wat kan bewegen. 

Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie 

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Hij heeft veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio. 

Behandeling bij kaakklachten

De orofaciaal fysiotherapeut doet een uitgebreid onderzoek van onder andere het gebit, kaakgewricht en kauw- en nekspieren om te achterhalen waar de klacht vandaan komt.

De behandeling bestaat onder meer uit specifieke oefeningen en houdingsadviezen, soms in combinatie met handgrepen aan de onderkaak om de gewrichtsbewegingen te verbeteren.

Video mini-college Orofaciale fysiotherapie: Orofaciale pijnklachten
Orofaciale therapie in de media: Kaakfysiotherapie op TV

Diensten & specialisaties