Afspraak maken

Oedeem-fysiotherapie

Verhelpen van ophoping van vocht door middel van fysiotherapie

De oedeem-fysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem, ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder andere voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling of chemotherapie. Het kan ook optreden na een operatie of een ongeval.

Oedeem verminderen

De oedeem-fysiotherapeut van Topfysiotherapie Oranjeplein Goirle, is Anke Daamen. Zij wil met oedeemfysiotherapie samen met u werken aan het afvoeren van het vocht, onder andere door manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie. Algemene en specifieke oefeningen, maar ook ademhalingsoefeningen kunnen onderdeel zijn van deze specifieke fysiotherapeutische behandeling. Soms worden bandages of tape (dit wordt 'taping' genoemd) en therapeutische kousen gebruikt om de vochtophoping tegen te gaan of te stabiliseren.

Manuele lymfdrainage

Manuele lymfdrainage is een massagetechniek waardoor het vocht wordt verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Samenwerking met specialisten

De oedeemfysiotherapie-behandeling vindt plaats in goed overleg met de patiënt. Daarbij werkt de oedeemfysiotherapeut (vaak oedeemtherapeut genoemd) waar nodig samen met andere specialisten zoals oncologen of chirurgen.

Diensten & specialisaties