Afspraak maken Neem contact op

Waarom is bewegen zo belangrijk voor onze gezondheid?

ResizedImage600399 bewegen
07/03/2024

bewegen

In een wereld waar technologie ons leven steeds comfortabeler maakt en onze dagen steeds meer gevuld worden met zittend werk en schermtijd, lijkt bewegen soms een optionele activiteit te worden. Echter, laten we niet vergeten dat ons lichaam ontworpen is voor beweging, en het belang ervan voor onze algehele gezondheid en welzijn niet te onderschatten is. Als fysiotherapeuten zien we dagelijks de positieve effecten van beweging op het lichaam en willen we graag enkele redenen benadrukken waarom het zo cruciaal is om in beweging te blijven.

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, joggen, dansen en krachttraining, stimuleert spiergroei en behoud van spiermassa en botdichtheid. Hoe ouder we worden, des te belangrijker deze factoren worden. Beweging helpt bij het voorkomen van osteoporose en daardoor wordt het risico op fracturen (botbreuken) verminderd.

Activiteiten zoals fietsen, zwemmen en hardlopen verhogen de hartslag en verbeteren de bloedsomloop. Dit versterkt het hart, vergroot de longcapaciteit en verlaagt daardoor het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en beroertes

Door bewegen produceert u endorfine. Dit is een stof die gemaakt wordt door de hypofyse tijdens lichamelijk inspanning, maar ook bij het gevoel van liefde en pijn. Deze stof staat bekend om het vermogen om stress te verminderen en het gevoel van welzijn te bevorderen. Ook werken endorfine pijnstillend en kunnen u het gevoel van euforie geven.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging de cognitieve functie kan verbeteren, inclusief geheugen, concentratie en leerprestaties. Dit komt onder andere door het vrijgeven van hormonen en het verbeteren van de bloedtoevoer. Beweging remt ook de cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door de slaapcyclus te reguleren en de tijd die nodig om in slaap te vallen te verkorten. Ook kan het helpen bij het verminderen van stress en angst, die de slaap negatief kunnen beïnvloeden, wat resulteert in een diepere slaap

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, kan regelmatige lichaamsbeweging vermoeidheid verminderen en energieniveaus verhogen. Het zorgt voor een verbeterde bloed- en zuurstoftoevoer naar de cellen, wat zorgt voor meer energie en alertheid gedurende de dag. 

Kortom, bewegen is niet alleen belangrijk om fit te blijven of er goed uit te zien, het is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Of het nu gaat om wandelen, fietsen, zwemmen, yoga of krachttraining, het belangrijkste is om een activiteit te vinden die je leuk vindt en die je regelmatig kunt volhouden. Als fysiotherapeuten moedigen we iedereen aan om een actieve levensstijl te omarmen en te genieten van de talloze voordelen die beweging met zich meebrengt.

 

Geschreven door:

Rick Cornelissen

Sportfysiotherapeut

 

rick


Terug naar het overzicht