Afspraak maken Neem contact op

Fysiotherapie bij lage rugpijn

lage rugpijn
17/04/2024

lage rugpijn

In de wereld van de fysiotherapie is lage rugpijn een veelvoorkomende klacht. Het is een complexe aandoening met verschillende mogelijkheden van oorzaken en symptomen. Het kan beginnen als iets wat langzaam opkomt, maar het kan ook acuut gebeuren bij de meest eenvoudige bewegingen zoals een papiertje oprapen. Het gaat gepaard met pijn en ongemak. Als we het hebben over lage rugpijn, dan gaat het om pijn tussen de onderste ribben en de bilplooien.

Allereerst nemen we een duik in de statistieken van lage rugpijn. Iedereen kan lage rugklachten krijgen, maar het treft voornamelijk mensen tussen de 40 en 80 jaar oud. Jaarlijks hebben tussen de 1,4% en 20% van de volwassene last van lage rugpijn. Bijna de helft van de volwassene zal op een bepaald moment in hun leven een episode van lage rugpijn ervaren. De verhouding tussen mannen en vrouwen is 45:55, waar vrouwen dus iets vaker worden getroffen dan mannen.  Binnen een maand na het krijgen van lage rugpijn is ongeveer 25% van de mensen volledig hersteld, dit percentage loopt op naar ongeveer 50% die dit binnen 3 maanden ervaart. 70% van de mensen is binnen een maand weer aan het werk, dit stijgt tot 90% na drie maanden. Ernstige oorzaken zoals fracturen (botbreuken) en ontstekingen worden slechts bij minder dan 1% gevonden.

Lage rugpijn is een afwisselende aandoening, waarbij momenten van weinig tot geen pijn worden afgewisseld met periodes van matige tot ernstige pijn. Lage rugpijn is een multifactorieel probleem. Dit betekent dat verschillende factoren zoals biologische, psychologische (denk hierbij aan stress), sociale factoren in combinatie met comorbiditeiten (overgewicht, astma, diabetes, hart en vaat ziekte) een rol spelen.

Bij lage rugpijn kan er sprake zijn van uitstralende pijn richting een of beide benen. Ook zijn klachten tijdens lang zitten en staan niet vreemd. Het gevoel van spanning op de rug en pijn bij bewegen zijn ook veelvoorkomende klachten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat lage rugpijn dus niet altijd een duidelijke oorzaak heeft, gezien de combinatie van factoren. Lage rugpijn komt regelmatig voor en de klachten kunnen per episode verschillen. De meeste mensen met lage rugpijn hebben geen onderliggende zeldzame aandoening. 

Het is belangrijk om in beweging te blijven en de dagelijkse activiteiten te blijven doen, mits de klachten dit toelaten. Bedrust draagt niet bij aan een sneller herstel en wordt alleen aanbevolen, wanneer bewegen zorgt voor een ernstige verergering van klachten. Bewegen op geleiden van pijn is geadviseerd en het is ook aanbevolen om dit stapsgewijs uit te breiden.

De fysiotherapeut zal met u kijken welke oorzaken en symptomen er in uw geval zijn en wat u er aan kunt doen. Met uw therapeut kunt u samen kijken of er aanpassingen nodig zijn in uw dagelijks leven om te zorgen dat uw belastbaarheid en uw belasting op elkaar afgestemd zijn. Ook kan de fysiotherapeut u oefeningen geven om ervoor te zorgen dat u de rug in beweging krijgt.

 

Geschreven door:

Rick Cornelissen

Sportfysiotherapeut

 

rick


Terug naar het overzicht