Maak een afspraak Neem contact op

Slaapadvies

Naast bewegen en voeding speelt rust ook een belangrijke rol bij een gezonde levensstijl. Een goede arbeid-rust verhouding is belangrijk.

Onze therapeuten kunnen u helpen bij het onderkennen van eventuele problemen met slapen. Wij geloven sterk in dat ieder zijn eigen specialisme heeft. Dus zullen wij u bij eventuele slaapstoornissen doorverwijzen naar de juiste specialisten.

Grofweg zijn de slaapstoornissen in 4 categorieën in te delen:

1. Slecht slapen
2. Te veel slapen
3. Vreemd gedrag tijdens de slaap
4. Slaapritmestoornissen

Vaak hebben mensen niet in de gaten dat ze aan een slaapstoornis leiden. Maar helaas wil dat niet zeggen dat deze stoornis niet gevaarlijk is. Neem bijvoorbeeld apneu.

Apneu

Gaat heftig snurken gepaard met momenten waarin de luchtwegen geheel of deels worden afgesloten, dan spreken we van "apneu". Op die momenten krijgt de snurker geen lucht meer krijgt (A-pneu = geen lucht). Gevolg is dat ook het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Iedereen heeft wel eens zo'n moment van gewone apneu of ademstilstand tijdens de slaap. Dat hoeft niet verontrustend te zijn.

We spreken van apneu (volledige afsluiting) en hypopneu (bijna volledige afsluiting) als het moment meer dan 10 seconden duurt en het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Maar ook apneus van meer dan één minuut zijn geen uitzondering. Het lichaam waarschuwt vaak met een wekreactie om de ademhaling weer op gang te helpen. Dit gebeurt vaak zonder dat de snurker er erg in heeft.

 

 

 

 

 

Diensten & specialisaties