Maak een afspraak Neem contact op

Schroth Best Practice bij Scoliose

De behandelmethode Schroth is ontwikkeld door Katharina Schroth voor patiënten met een scoliose. Scoliose is een zijwaartse verdraaiing van de wervelkolom (Scoliose betekent in het Grieks verkromming).

Omdat de ribben met gewrichtjes aan de wervelkolom verbonden zijn, draaien deze mee. Als iemand met scoliose voorover buigt, zie je duidelijk aan een zijde een bolling ontstaan op de rug. Dit wordt een gibbus genoemd. Via een röntgenfoto kun je meten hoe ernstig de verdraaiing is. Dit wordt uitgedrukt in graden.

Soms worden kinderen geboren met een scoliose, maar meestal ontstaat de vergroeiing van de rug in de groeifase. Een scoliose op kinderleeftijd geeft geen klachten, maar dit kan op volwassen leeftijd veranderen. Bij een kromming boven de 45 graden wordt bij kinderen in de groei vaak overgegaan tot een operatie. Bij minder kromming kan tijdens de groeifase een brace helpen. Dit is een op maat gemaakt corset dat er voor zorgt dat de wervelkolom zo recht mogelijk blijft. De laatste jaren is er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat oefentherapie volgens de methode Schroth zeer effectief is bij scoliose.

Het Schroth Best Practice program is ontwikkeld door dr Weiss en maakt gebruik van houdingen in zit en in stand die zeer eenvoudig in het algemeen dagelijks leven kunnen worden geoefend. Hoe vaker de correctie wordt uitgeoefend, des te beter het resultaat!

De Power-Schroth oefeningen zijn juist bedoeld om een overcorrectie te geven, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een krachtige ademhaling. Een indruk van de therapie krijg je bij het volgende filmpje www.youtube.com/watch?v=eHsCsL7IEaU

Meer informatie over deze therapie en gerelateerd wetenschappelijk onderzoek kunt u vinden op de volgende websites

-          www.schrothbestpractice.com

-          www.scoliosis-dr-weiss.com

Kijk ook eens op www.maartenskliniek.nl/behandelingen/kinderen/scoliosebijkinderen2

In de groeispurt kan de scoliose het meest verergeren. Vroege screening in groep 8, begin voortgezet onderwijs, is dus van groot belang om het juiste beleid zo snel mogelijk te starten. Zowel voor de eerste screening als voor de oefentherapie Schroth best Practice kunt u bij ons terecht.

In onze praktijk is Marie-Louise Smits de specialist op het gebied van de Schroth Best Practice. 

 

Diensten & specialisaties