Intramed patientenportaal Neem contact op

Informatie met betrekking tot het ziektebeeld en revalidatie COVID-19 kunt u vinden onder het kopje Nieuws.

COPD is een aandoening aan de longen waardoor ademhalen moeilijker wordt. Hierdoor worden gewone dingen moeilijk en zwaar. Denk bijvoorbeeld aan sporten, douchen, aan- en uitkleden, bukken, traplopen of boodschappen doen.    

Onder COPD wordt verstaan emfyseem en chronische bronchitis.                  

Emfyseem

Emfyseem is het minder veerkrachtig worden van de longen en verlies van longblaasjes. De longblaasjes zijn nodig voor het in het lichaam opnemen van zuurstof en afvoeren van afvalstoffen. Hierdoor ontstaat bij inspanning een gevoel van benauwdheid omdat er minder zuurstof in het lichaam kan komen dan eigenlijk nodig is.                         

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis is het geïrriteerd zijn van de wand van de grote luchtpijp en zijn vertakkingen in de longen. Door de irritatie maken deze luchtwegen slijm aan. Daardoor wordt de doorgang nauwer en kan er minder makkelijk lucht naar binnen en buiten.                        

Conditie

Conditie bepaalt het inspanningsniveau. Voor alles wat we doen is zuurstof nodig. Als onvoldoende zuurstof kan worden opgenomen wordt daardoor de conditie beperkt. Dat kan merkbaar worden doordat men na een inspanning sterk gaat piepen of hijgen. Soms ontstaat een bepaalde angst waardoor men in de toekomst dergelijke inspanningen gaat vermijden.  De conditie blijft op peil door regelmatig iets meer te doen dan we met gemak  kunnen. Maar als een onprettig en angstig gevoel daar het gevolg van is zal men die inspanningen gaan vermijden. Het gevolg daarvan is dat de conditie nog meer afneemt waardoor het moment van benauwdheid sneller ontstaat.                        

Kracht

Omdat men geneigd is het lichaam steeds minder te belasten neemt vaak ook de kracht af. Een goede spierfunctie is belangrijk omdat de inspanningen dan lichter worden.                        

Fysiotherapie

Behandeling van COPD is gericht op conditie en kracht maar niet alleen. Er wordt ook aandacht besteed aan het uitvoeren van dagelijkse activiteiten van het dagelijks leven (ADL). Tijdens de begeleiding wordt geprobeerd binnen de mogelijkheden de conditie en kracht te verbeteren. De effecten die men al binnen enkele maanden na starten van de begeleiding kan bereiken worden veroorzaakt doordat het lichaam zuiniger met zuurstof omgaat. Uiteraard is de mate waarin met COPD heeft erg belangrijk voor het te behalen resultaat.

 

Diensten & specialisaties