De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de medische behandeling van de kanker of van de kanker zelf. Denk hierbij onder andere aan pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid. Er kunnen dan problemen ontstaan in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, werk en/of hobby’s.
De Oncologiefysiotherapeut kan in alle fasen van de ziekte worden ingezet (elke fase vereist een specifieke behandeling):
Kanker en de gevolgen van kanker krijgen steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De patiënt zal op eigen wijze met de nieuwe situatie moeten leren gaan. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.
Er is steeds meer bekent over de positieve effecten van bewegen op het algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Zowel tijdens als na de behandeling voor kanker zijn er verschillende mogelijkheden voor begeleiding door de oncologiefysiotherapeut. Dit kan een positief effect hebben op de kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.