Maak een afspraak Neem contact op

Oefentherapie Cesar Goirle  -  Bekken-oefentherapie  - ZwangerTotaal 


Oefentherapie Cesar voor gezond beweeggedrag in de regio Goirle-en-Riel - Tilburg

Nienke Schoenmakers is gespecialiseerd in houding en beweging. Als HBO-afgestudeerd Oefentherapeut Cesar, is zij tevens geregistreerd therapeut ZwangerTotaal en therapeut BekkenTotaal en geregistreerd slaapoefentherapeut. 

Officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici en als bekkenoefentherapeut

Over de kwalificaties van Nienke: zij is in 2012 ingeschreven in het Kwaliteitsregister paramedici. Eind 2016 is zij ook officieel geregistreerd Bekkenoefentherpeut volgens de kwaliteitseisen van de VvOCM, de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Als bekkenoefentherapeut geeft zij individuele begeleiding bij bekkenklachten.

Oefentherapie Cesar Goirle - bekkenoefentherapie Goirle

Oefentherapie Cesar gaat over houding en beweging. Bij de behandeling wordt altijd gekeken naar uw gehele houding en beweeggedrag. Het doel van de behandeling is dat u letterlijk beter vooruit kunt, dat u weer beter kunt bewegen in het dagelijks leven. Omdat zelfredzaamheid belangrijk is, krijgt u goede instructies, ze zijn bedoeld om u te ondersteunen, te leren zelf uw klachten onder controle te krijgen, én, niet onbelangrijk, de klachten onder controle te houden.
Met een goede intake -waarbij wij het belangrijk vinden om goed te luisteren naar uw vraag of problematiek- stelt Nienke in samenspraak met u een individueel behandelplan op. Bij de behandeling staan twee dingen centraal: het verbeteren van uw houding, en een goede kwaliteit van het bewegen. Bekkenoefentherapie is uitermate nuttig, patiënten ervaren deze als zeer waardevol. U bent altijd welkom om uw vragen te stellen om erachter te komen of oefentherapie Cesar ook voor u doeltreffend en geschikt is. 

Cesar bekkenoefentherapie en ZwangerTotaal: voor iedereen die het nodig heeft

- Bij Cesar oefentherapie en bekken-oefentherapie wordt gewerkt met een persoonlijk behandelplan.
- ZwangerTotaal is voornamelijk gericht op behandeling in groepjes.
De therapieën zijn voor iedereen toegankelijk, voor jong en oud, voor mensen uit Goirle-en-Riel en Tilburg, maar ook voor patiënten van elders uit de regio of hierbuiten. De praktijk heeft een fijne oefenzaal in een goed verzorgde, nieuwbouw-praktijk. Wij bieden u deskundigheid, een luisterend oor en een persoonlijke benadering om u in een zo kort mogelijke tijd optimaal te helpen. Aanmelden kan met een verwijsbriefje van uw arts maar u bent ook welkom zonder verwijsbriefje. Met uw behandelaar kijkt u eerst of behandeling in uw situatie geschikt is.

Wanneer heeft u baat bij oefentherapie Cesar

Heeft u een verkeerde houding, maakte u een verkeerde beweging... dit kan een onprettige last of zelfs veel pijn veroorzaken. Bij verkeerde beweeggewoontes die men vaak onbewust maakt, kan bijvoorbeeld overbelasting optreden van de lage-rug of de schouders. Soms ervaart men pijn in het gebied van de liezen, billen, het stuitje, bij de heupen of het schaambeen. Als een verkeerde houding last veroorzaakt bij het bewegen en een belemmering oplevert bij alledaagse activiteiten, is ons advies om niet met de pijn te blijven lopen, maar advies in te winnen bij onze praktijk. Wij kijken dan samen met u of we u met oefentherapie Cesar kunnen helpen en een stap naar herstel kunnen zetten. Hierbij richten wij ons ook op het voorkomen van pijnklachten in de toekomst.

Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen, wordt u te vroeg waker of combinaties hiervan? Dan kunt u baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut. Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, angsten, depressie, verminderde weerstand, hoofdpijn, stress kunnen slaapproblemen een onderliggende factor zijn.

Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II, overgewicht, alzheimer, borstkanker, chronische pijn, angst, depressie en (verkeers) ongevallen.

Slaapoefentherapie richt zich met name op ‘zachte’ slaapproblemen zoals insomnie, hypersomnie en bioritmeproblematiek. De oefentherapeut zoekt met u naar oorzaken op biologisch, psychologisch en sociaal vlak en stelt daar de therapie op af. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is voor u direct toepasbaar.

De behandeling door een oefentherapeut Cesar-Mensendieck wordt vergoed  vanuit uw aanvullende verzekering. U kunt rechtstreeks naar een oefentherapeut en u heeft dus geen verwijsbrief van uw arts nodig.

Wilt u meer informatie, onze gekwalificeerde slaapoefentherapie, Nienke Schoenmakers  staat u graag te woord. 

Mevrouw Schoenmakers is aangesloten bij het slaapoefentherapie netwerk, een landelijk netwerk met meer dan 700 slaapoefentherapeuten:  https://www.slaapoefentherapie.nl/

Pijn in het bekkengebied

Pijn in het bekkengebied is een klacht die we veel horen. Aanleiding tot de pijn is vaak overbelasting. Vaak ontstaan deze door te zware handelingen, tijdens of na de zwangerschap, na een val of door een verkeerde houding. 

Last met het plassen

Ook als u een verminderde controle heeft over het plassen of bij de ontlasting, dan kunt u met de oefentherapeut werken aan meer stabiliteit in de bekkenbodem.
Door de oorzaak van de pijn structureel aan te pakken, kunnen de klachten verminderen of verdwijnen. 

Pijn bij het lopen, zitten, tillen of bij een draaibeweging

Heeft u klachten bij het zitten, bij het lopen of bukken, bij tillen of draaien? Neem dan contact op met onze praktijk zodat we de pijnklachten met u door kunnen nemen en een behandelprogramma op maat kunnen samenstellen.
Samen werken we aan het weer aanleren van een goede houding en een goede beweging. De oefeningen in het behandeltraject zijn gericht op het versterken van de spieren, op beweeglijkheid, ontspanning en ademhaling. Met de juiste houding en beweging willen we ervoor zorgen dat de pijn optimaal verdwijnt. 

Heeft u specifieke vragen over oefentherapie Cesar, stelt u ze dan gerust. Wij staan u graag en deskundig te woord. 

Bekkenklachten - BekkenTotaal

Klachten die ook veel voorkomen zijn: pijn in de onderbuik, ongewild urineverlies en verlies van ontlasting, heftige aandrang tot plassen, obstipatie, pijnklachten bij het vrijen.

De bekkentherapeut geeft oefeningen en advies om de pijnklachten te verminderen of op te heffen.

Afhankelijk van uw persoonlijke problematiek is de behandeling bijvoorbeeld gericht op houding, goede eet- en drinkgewoonten en een goede toilethouding.

Speciaal voor kinderen met bekkenbodemklachten

Kinderen kunnen klachten hebben die ontstaan door bekkenbodemproblemen. Als het kind zijn ontlasting niet goed kan ophouden op een leeftijd dat je dit eigenlijk niet meer verwacht, is het raadzaam hier alert mee om te gaan en het kind hierin te begeleiden. Er zijn kinderen die klagen over buikpijn waarbij een 'stroeve' ontlasting een rol kan spelen. Voor een opgroeiend kind kan het erg frustrerend zijn als het bedplassen niet goed onder controle kan krijgen.

Heeft uw kind een van onderstaande klachten, dan raden wij u aan contact op te nemen

Vaak verwijst een kinderarts of huisarts het kind naar de bekkenoefentherapeut. Komt u voor de eerste keer met uw kind naar de praktijk, dan hebben we eerst, met u en uw kind, een uitgebreid intakegesprek. Met een goede toelichting en uitleg kunnen we het kind samen helpen en kunt u in de thuissituatie adequate ondersteuning bieden. 
Uit onderzoek blijkt dat 68% van de kinderen helemaal van de klachten af komt en bij 12% verbetert de situatie zich aanmerkelijk.

De behandeling van kinderen tot 18 jaar wordt (2016-2017) vergoed uit de basisverzekering. Voor de meest actuele vergoedingen uit de basisverzekering raden wij u aan uw verzekeraar te raadplegen. Uw bekkenoefentherapeut is doorgaans ook goed op de hoogte.

Heeft u vragen over bekkenoefentherapie voor uw kind, belt u dan met de praktijk of mailt u naar fysio@goirle.nl.


 Zoals u hierboven al las: bekkenklachten kunnen ook aan de orde zijn bij zwangerschap. Uw bekkenfysiotherapeut is geregistreerd therapeut BekkenTotaal en ZwangerTotaal. Het programma ZwangerTotaal is bedoeld om bekkenklachten te voorkomen of te verminderen. 

ZwangerTotaal

Ben je zwanger of pas bevallen van een kindje? ZwangerTotaal is een specifiek beweegprogramma voor het behandelen van bekkenklachten.

ZwangerTotaal tijdens de zwangerschap
Dit programma is zowel geschikt voor vrouwen met een probleemloze zwangerschap als voor vrouwen die hier klachten bij ervaren.

In de zwangerschapsperiode ondergaat het lichaam in relatief korte tijd aanzienlijke veranderingen. Soms leiden deze tot pijnklachten in de rug of het bekken of het leidt tot urineverlies. In de training besteden we aandacht aan het ontstaan en het voorkómen van deze klachten. Je leert de basisprincipes van gezond bewegen gedurende de zwangerschap, en we besteden aandacht aan de voorbereiding op de bevalling, onder andere met ademhalingstechnieken, ontspannen, houding bij het opvangen van weeën en perstechnieken. Binnen het ZwangerTotaal-concept is ook één partnerles opgenomen en geeft een verloskundige in een gastles informatie en waardevolle tips. 

ZwangerTotaal na de zwangerschap - na de bevalling
Bij ZwangerTotaal-na-de-bevalling gaat het om het verantwoord versterken van de bekkenbodem, buik en rug. Je bereidt je voor op het weer gaan sporten en er komen houdingstips aan de orde, bijvoorbeeld tijdens de verzorging van je baby. Deze training is geschikt voor een beter herstel na de zwangerschap, vanaf 4 weken na de bevalling. Onder verantwoorde begeleiding kom je weer in balans.

Het beweegprogramma ZwangerTotaal bestaat uit 8 lessen van 1 uur tijdens de zwangerschap; en na de zwangerschap 6 lessen van 1 uur.

Ontspanningstherapie en ademhalingstherapie 

Voor adviezen en oefeningen voor ontspanning en een betere ademhaling, ervaar je meer rust en kun je beter functioneren in het dagelijkse leven. 

Met of zonder verwijzing van een arts

Voor Oefentherapie Cesar, BekkenTotaal en ZwangerTotaal kunt u zich direct bij de praktijk -op eigen initiatief- aanmelden, maar ook na verwijzing van een arts.

Wanneer aanwezig

Nienke is aanwezig op maandagmiddag en maandagavond, op donderdagmiddag en donderdagavond en op vrijdagochtend en vrijdagmiddag. Belt u gerust met de praktijk als u meer informatie wenst.

Diensten & specialisaties