contact formulier

Hakklachten

DSC00861 2
01/05/2017

Hakklachten                                            

Veel mensen hebben vaak niet in de gaten dat zij last hebben van de hakklachten en lopen daarom te lang met deze blessure door... Niet slim, waarom merken mensen het niet? Dit komt vooral, omdat mensen niet voortdurend pijn hebben. Mensen ondernemen pas actie als de pijn te hevig wordt. Gelukkig kan deze blessure dan nog behandelt worden. Alleen duurt het herstel vaak langer.

De meest voorkomende hakklachten zijn hielspoor en fasciitis plantaris. Vaak worden de termen hielspoor en Fasciitis plantaris door elkaar gebruikt. Toch zijn dit twee aparte aandoeningen.

 

Fasciitis plantaris(FP) is een overbelastingsklacht op de plaats waar de fascia aan de calcaneus (hakbot) ontspringt en in het verloop van de fascia plantaris. De pijn is dikwijls gelokaliseerd ter hoogte van de aanhechting van de M. flexor digitorum brevis aan de calcaneus (Verhaar & van Mourik, 2008).

Fasciitis plantaris kenmerkt zich door pijnklachten aan de dorsale zijde van de hiel tijdens belasten van de voet. De pijn is het hevigst in de morgen, net na het opstaan, wanneer de eerste stappen worden gezet. Ook startpijn na een tijd stilzitten is een veel gehoorde klacht. Daarnaast klagen mensen met Fasciitis plantaris over pijn in de hiel bij het lopen zonder schoeisel, bij het traplopen of bij het lopen op de tenen (Cole, 2005; Tae, 2011; Verhaar, 2008)

 

hak

 

Hielspoor is een verkalking of verbening van de aanhechting van de fascie aan het hielbeen (calcaneus).  (Dimarcangelo, 1997) Deze blessure is één van de symptomen/gevolgen van een plantaire fasciitis.

Als de ontsteking van de fascia plantares aanhoudt, kan zich op den duur ook een natuurlijke botaanwas ontwikkelen als gevolg van de trekkrachten, die op de aanhechting van de fascia plantares worden uitgeoefend. Dit is een natuurlijke reactie van het menselijke lichaam in een poging de aanhechting van de fascia plantaris aan het bot te verstevigen en hiermee weerstand te bieden aan de trekkrachten die er op deze aanhechting worden uitgeoefend.

Hielspoor kenmerkt zich door:
1. Pijn onder de hiel. Vooral 's ochtends of na langere tijd stil zitten is hielpijn een van de meest genoemde symptomen. Dit kan vaak beter worden door wat te gaan lopen en op te warmen. 2. Pijn onder de voet na stilzitten. 3. Pijn bij lopen, vooral bij net opstarten. 4. Problemen om lang stil te staan. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken. 5. Stijf of gespannen aanvoelen van de peesplaat onder de voet. 6. Hielpijn bij autorijden is ook een typisch hielspoor symptoom, door de onnatuurlijke houding van de voet (cruise control helpt!). 7. Vaak is de hielpijn niet heel strak te lokaliseren, de hele onderkant van de hiel voelt dan wat beurs. Ook kan de pijn de ene dag minder of meer zijn dan de andere of uitstralen over de hele hiel. (Hielspoor symptomen, 2017)

Hoe worden hakklachten behandeld?

Stap 1 Onderzoek naar de oorzaak
Vaak is een verhoogde belasting op de peesplaat onder de voet de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u meer bent gaan lopen, door overmatig springen of verkeerd schoeisel. Om de oorzaak te achterhalen onderzoeken we alle betrokken spieren, gewrichten, banden en zenuwen. Ook kijken we naar de stand van uw voeten. Een verkeerde stand van de voeten kan namelijk ook leiden tot hielspoor.

Stap 2 Fysiotherapeutische behandeling
De invulling van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Zo kunnen we de peesplaat lokaal behandelen, met shockwavetherapie, maar kunnen we ook uw enkel mobiliseren, kuitspieren ontspannen met dry needling of massage of u adviseren steun- of correctiezolen aan te laten meten. Ook oefeningen kunnen soms bijdragen aan het herstel bij hielspoor.

Stap 3 Persoonlijke nazorg, voorkom de klachten!
Bij hielspoor zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk. De juiste behandeling kan ervoor zorgen dat uw klachten verholpen worden. Hieronder leest u welke fysiotherapeutische behandelmogelijkheden er zijn.

“Uit eigen ervaring vanuit de praktijk blijkt dat shockwave therapie en een effectieve behandeling is bij hielspoorklachten” – Rob van der Heijden, (Sport)Fysiotherapeut.

Shockwave bij hielspoor
Shockwave therapie is in veel gevallen een effectieve methode om de kalk bij de peesplaat onder uw voet te behandelen. Door de hoogenergetische geluidsgolven wordt de kalk in kleinere stukjes gebroken waardoor dit beter door het lichaam afgebroken en afgevoerd kan worden. Uw lichaam wordt dus geholpen bij het herstelproces. Daarnaast blijft het belangrijk om de oorzaak van het hielspoor te achterhalen om herhaling van klachten te voorkomen.

De shockwave sessies duren maar vijf à tien minuten per sessie en na gemiddeld drie tot vijf behandelingen treedt er therapiesucces op. Als de behandeling aanslaat zijn vaak niet meer dan 5-6 behandelingen nodig, al zijn soms tot maximaal 10 behandelingen nodig. Als na 3/4 behandelingen nog geen verbetering is opgetreden heeft verder doorgaan geen zin. De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt. Meestal wordt vrij laag begonnen, en wordt de intensiteit opgevoerd als de eerste gevoeligheid wegtrekt.

Goed onderzoek de basis!!

Een goed onderzoek blijft de basis voor verdere behandeling. Het is belangrijk te bepalen wat de achterliggende oorzaak is. Mogelijk kan er gekozen worden om een echo te laten maken om duidelijk in beeld te krijgen of er een klassieke hielspoor aanwezig is. Dit is mogelijk binnen onze praktijk.

voet.png

Bronnen:

DiMarcangelo, M.T. & Yu, T.C. (1997) Diagnostic imaging of heel pain and plantar fasciitis, Clin Podiatr Med Surg, 14, 281-301

Verhaar, J.A.N. & Mourik, J.B.A. (2008) Orthopedie (2nd Rev. Ed.) Houten, Bohn Stafleu van Loghum

Tae Im Yi, M. D., In Seok Seo, M.D., Won Seok Huh, M.D., Tae Hee Yoon, M.D. & Bo Ra Kim, M.D. (2011) Clinical characteristics of the causes of plantar heel pain, Annals of Rehabilitation medicine, 35, 507-513. DOI: 10/5535/arm.2011.35.4.507

Cole, C., Seto, C. & Gazewood, J. (2005) Plantar fasciitis: evidence-based review of diagnosis and therapy, American Family Physician, 72, 2237-2242

Hielspoor symptomen (2017, april) Geraadpleegd op 22 april, van https://hielspoorinfo.nl/achtergrond/hielspoor-symptomen


Terug naar het overzicht