Aanmelden

Psychosomatische Fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning.

Lise Hansen 7

Lise Hansen is als psychosomatisch fysiotherapeut werkzaam bij TOPFYSIOTHERAPIE UDEN. Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie bestaande uit een 3-jarig post-HBO opleiding.

Persoonlijke plan

Afhankelijk van uw hulpvraag, een intakegesprek en een onderzoek, worden samen met u de doelen van de behandeling bepaald en een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en als  therapeut help ik u  bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Ontstaan psychosomatische klachten

Hoe ontstaan psychosomatische klachten? Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces. In principe trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren, dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan uw nek, rug, bekken, maag/darm en buik. Maar ook klachten als:

Balans psychosomatische fysiotherapie

 

Weer in balans

Hoe komt u weer in balans? Stel, u heeft klachten aan uw schouder of nek. Deze klachten zijn hardnekkig, gaan niet over en zijn niet duidelijk te verklaren. Ook heeft u bijkomende klachten als vermoeidheid, slecht slapen en gejaagdheid. Uit onderzoek van uw arts en fysiotherapeut blijkt dat het niet alleen een lichamelijke klacht betreft, maar ook een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. Uw psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. Samen gaan we bijvoorbeeld aan de slag met ontspanningsoefeningen, het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden en het respecteren van uw grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft is hierbij het aangrijpingspunt. Maar meer dan ‘gewone’ fysiotherapeut kijk ik als psychosomatisch fysiotherapeut naar uw gehele persoon én naar uw leefomgeving. Op die manier help ik u graag weer in balans te komen.

Samenwerking met andere deskundigen

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. Met uw toestemming werk ik samen met uw verwijzend arts, GGZ-ondersteuner ,psycholoog, bedrijfsarts of andere zorgverleners. Goede onderlinge afstemming van activiteiten zorgt ervoor dat u zo vlot mogelijk herstelt.

Diensten & specialisaties