Aanmelden

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een specifieke methode van onderzoeken en behandelen die zeer geschikt is bij pijn en bewegingsklachten die voortkomen uit de wervelkolom. Vaak gaat het om duidelijke pijnklachten in de rug, nek, schouder of heup. Soms gaat het om vage pijn of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd. Ook hoofdpijn, duizeligheid, slikklachten, pijn op de borst of tussen de ribben kunnen het gevolg zijn van een blokkering in de beweging. Dan is het goed als u eenĀ  manueel therapeut raadpleegt. De manueel therapeut onderzoekt ook of er factoren zijn -zoals de algemeen lichamelijke toestand, stress, werk, hobby- die een positieve of negatieve invloed hebben op de klacht.

Mobiliseren

Een manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in technieken voor herstel of verbetering van de beweeglijkheid van de gewrichten waaraan u klachten heeft. Meestal is zacht duwen, trekken of draaien van een lichaamsdeel voldoende -de zogenaamde mobilisaties. Soms vult de manueel therapeut deze technieken aan met een impuls, de zogenaamde manipulatie. Bij deze laatste techniek hoort men soms een knappend of krakend geluid, dit is over het algemeen niet pijnlijk.

Effectief bij vele klachten

Klachten die aantoonbaar op een effectieve manier kunnen worden behandeld met manuele therapie zijn onder andere: hoofdpijn, nekpijn, artrose -met name van de heup, whiplash, (lage)rugklachten, bepaalde vormen van duizeligheid en kaakklachten.

Diensten & specialisaties