Bel me terug Afspraak maken

Wat is het?

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u - als het nodig is - over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om bij vrouwen inwendig onderzoek te doen.

Bij welke klachten?

Meer dan 1 miljoen Nederlanders, jong en oud, mannen en vrouwen, hebben last van bekkenbodemklachten.

Voor wie?

De bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen, vrouwen als kinderen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.

Vergoeding zorgverzekering

Verzekeraars kunnen van elkaar verschillen in het aantal behandelingen dat wordt vergoed. Daarnaast veranderen verzekeraars het aantal vergoedingen voor fysiotherapie regelmatig. U doet er daarom goed aan altijd uw eigen polis te controleren op het aantal en de vorm van vergoedingen.

De eerste negen behandelingen fysiotherapie in verband met urine-incontinentie worden vergoed uit de basisverzekering. Het gaat hier om bekkenbodemtraining door een bekkenfysiotherapeut.

Behandelaar

Vivi Lafeber

Binnen het Fysiotherapeutisch Centrum Moergestel is Vivi Lafeber geregistreerd bekkenfysiothepeut. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut is iemand die zich na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut gespecialiseerd heeft, middels een 3 jarige opleiding, in het bekken en bekkenbodemgebied.

Diensten & specialisaties