Patientenportaal Afspraakformulier

Diensten & specialisaties

Het Topspine (rug) traject

Topfysiotherapie biedt een specifiek programma aan dat ontwikkeld is voor mensen met chronisch lage rugklachten: het Topspine traject.                                                         

Lage rugklachten

Lage rugpijn komt vaak voor. Van de gehele bevolking heeft 60 tot 90 procent tenminste één keer in het leven lage rugpijn. Bij een deel van deze mensen komen de klachten terug en blijven ze aanhouden. Heeft u last van aanhoudende of terugkerende lage rugklachten? Wellicht bent u prikkelbaar geworden en kunt u zich onzeker voelen over bewegen. Uw huishouden, uw werken andere dagelijkse activiteiten, zoals sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren kunnen hieronder lijden. Wilt u ook weer een sterke rug, vertrouwen in het lichaam en uw dagelijkse activiteiten weer oppakken? Dan is het Topspine traject iets voor u.

Het traject

Bij het Topspine traject wordt u begeleid door een multidisciplinair team bestaand uit:

Hierbij staat pijnbeheersing en het verbeteren van functioneren in het dagelijks leven als doel voorop. Daarnaast worden er samen met u specifieke doelen opgesteld. Het programma duurt gemiddeld 3 maanden waarin drie fasen worden doorlopen.

  1. Intake & motorisch leren in het beweeggedrag
  2. Kracht & integratie naar het dagelijks leven
  3. Evaluatie & preventie na 3 en 6 maanden

Voor deelname aan het Topspine traject volgt een lichamelijk onderzoek door de manueel therapeut. U vult enkele vragenlijsten en het online intake dossier in. Met deze gegevens wordt bepaald of u kunt deelnemen aan het traject.

Vervolgens wordt door de fysio- / oefentherapeut Cesar een verdere intake gedaan om uw fysieke status in beeld te brengen. Dit wordt gedaan door diverse testen op het gebied van uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en mobiliteit. Daarnaast wordt ook een analyse gemaakt van de houding en het beweeggedrag.

Met de verkregen gegevens wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Onder begeleiding van een therapeut of revalidatietrainer gaat u actief aan de slag om de gestelde doelen te bereiken en zonder rugklachten in het dagelijks leven te kunnen functioneren. 

De training

U traint 3 maanden en twee keer per week. Het traject bestaat uit 5 onderdelen.

Flexchair-training

Dit is een training met speciaal ontwikkelde stoel voor het trainen van de coördinatie en beweeglijkheid van de lage rug.

Krachttraining

De krachttraining wordt uitgevoerd op gespecialiseerde trainingsapparatuur voor de lage rug.

Conditietraining 

De conditie word getraind op:

Persoonlijke en functionele oefeningen

De oefeningen worden individueel op uw klachten en hulpvraag afgestemd. Samen met de fysio- / oefentherapeut Cesar of revalidatietrainer gaat u aan de slag met deze oefeningen.

Integratie naar het dagelijks leven 

Het leren toepassen van de gewenste houding en het beweeggedrag in het dagelijks leven om de klachten blijvend te voorkomen. Daarbij wordt ook met u besproken wat voor activiteiten en levensstijl nodig is om zonder rugklachten te functioneren in het dagelijks leven.

Aanmelden

U kunt zich zowel telefonisch als via de email aanmelden voor het Topspine traject. Geef daarbij uw naam, telefoonnummer en e-mailadres door en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Vergoeding

Vergoeding via uw aanvullende verzekering voor fysio- / oefentherapie Cesar is mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met de praktijk.

Meer informatie of vragen?

Wilt u meer informatie, heeft u nog vragen over het Topspine traject of wilt u een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Een afspraak maken kan aan de balie van de praktijk, telefonisch: via 0416 376575 of maakt u gebruik van het afspraakformulier. Geef duidelijk aan dat u zich aanmeldt voor het Topspine Traject.

 

Impressiefilm Ruglijntraject:  Ruglijn-1.0.mp4