Patientenportaal Afspraakformulier

Top Huidzorg, praktijk voor Huid- en Oedeemtherapie 

 Binnen Top Huidzorg Drunen zijn huid- en oedeemtherapeuten  Joyce Muskens en Shelley van de Weijenberg werkzaam.  U kunt bij ons terecht met uiteenlopende huid gerelateerde klachten, denk hierbij aan: 

 • Acne en acnelittekens; 
 • Overbeharing in het gelaat;  
 • Oedeem; 
 • Lymfoedeem, zowel primair als secundair; 
 • Lipoedeem; 
 • Veneus oedeem; 
 • Het aanmeten van therapeutische elastische kousen 
 • Littekens; 
 • Littekens die zorgen voor klachten zoals pijn, verkleving of bewegingsbeperkingen; 
 • Brandwondlittekens; 
 • Cosmetisch storende littekens 
 • Oncologische nazorg;  
 • (Brand-)wondproblematiek; 
 • Storende huidafwijkingen; 
 • Vaatjes; 
 • Bloedblaartjes; 
 • Bindweefselbultjes; 
 • Steelwratjes;  
 • Ouderdomswratten; 
 • Bindweefselbultjes; 
 • Pigmentproblemen; 
 • Ouderdomsvlekken; 
 • Enz. 

U bent bij ons altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek waarinde huidtherapeut samen met u een behandelplan opstelt. Het doel van de behandeling is het opheffen, verminderen en/of verbeteren van huidproblemen. In de praktijk wordt gewerkt met de nieuwste technieken en apparatuur om huidproblematiek effectief te verhelpen. 

Joyce en Shelley zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (www.huidtherapie.nl), het Kwaliteitsregister Paramedici (www.kwaliteitsregisterparamedici.nl) en Huidtherapie regio Tilburg (www.huidtherapieregiotilburg.nl), Den Boschen de Meijerij.  

Acnetherapie 

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en restacne, zoals acnelittekens en pigmentproblemen. Acne kent vele vormen en oorzaken maar ontstaat vaak ten gevolge van een overmatige talgproductie. Wanneer talg niet gelijkmatig kan afvloeien ontstaat er, onder invloed van opstapeling van oude huidcellen, een verstopte porie. Dit resulteert in het ontstaan van een ontsteking, een puistje. De ontstekingsreactie van de huid kan leiden tot blijvende schade, welke we door middel van behandeling en adviezen willen voorkomen. De behandeling kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid en/of aanbrengen van chemische peelings. In alle gevallen zal de huidtherapeut adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de thuisverzorging. 

Chemische peelings 

Door middel van chemische peelings wordt de celdeling van de huid gestimuleerd. De bovenste huidlaag schilfert versneld afwaarna er een gladdere, egalere en stevigere huid tevoorschijn komt. Doordat deze nieuwe huid beter is van structuur verdampt er minder vocht uit de huid, waardoor deze beter gehydrateerd blijft. Chemischepeelings kunnen worden ingezet voor algehele huidverbetering maar ook in de behandeling van acne, littekensen pigmentproblemen.  

Definitief ontharen 

De huidtherapeut verwijdert ongewenste haargroei door middel van elektrische epilatie. Elektrisch ontharen is geschikt voor alle huidtypen en alle soorten haren. Het wordt veelal toegepast bij blonde, witte, grijze of rossige haren. Dit komt omdat deze haren door een tekort aan pigment niet geschikt zijn voor laserontharing. Bij elektrische epilatie wordt het haarzakje vernietigd door middel van stroom. Er wordt een zeer dun naaldje in het haarzakje van de haar geschoven, waarna het haarzakje door middel van stroom wordt verhit. Hierdoor raakt het haarzakje beschadigd, waardoor er uiteindelijk geen haar meer kan groeien. Iedere haar wordt op deze manier afzonderlijk behandeld.Elektrische epilatie wordt daarom toegepast bij ongewenste haargroei op relatief kleine gebieden,meestal in het gezicht.  

Oedeemtherapie 

Door een stoornis in het lymfestelsel of vatenstelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping, oftewel oedeem, in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. 

U kunt bij ons terecht voor de behandeling van alle soorten oedeem. 

De behandelmogelijkheden bij oedeem bestaan uit: 

 • Manuele lymfedrainage 

 Door middel van een speciale massagetechniek wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid gemasseerd. De lymfedrainage stimuleert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. 

 • Ambulante compressietherapie 

Hierbij wordt gebruikgemaakt van verbandmateriaal, die met compressie/druk wordt aangebracht. Zwachtelen bevordert de afvoer van oedeem, voorkomt nieuwe zwellingen en helpt voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is. 
 • Lymftaping 

 Op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op de romp, is het moeilijk om compressie toe te passen. Dan maakt de huid- en oedeemtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen.  

 • Bewegingsoefeningen 

De afvoer van bloed en oedeem wordt bevorderd door spierbewegingen van armen en benen.  

 • Steunkousen 

Als het oedeem verdwenen is, is het dragen van een therapeutisch elastische kous vaak noodzakelijk om het bereikte resultaat te behouden. 

Littekentherapie 

Littekentherapie bestaat uit verschillende behandelmogelijkheden die ingezet kunnen worden bij alle soorten littekens die klachten geven. Denk hierbij aan littekens die verkleefd zijn en voor pijn bewegingsbeperking zorgen maar ook aan cosmetisch storende littekens die op de huid liggen of donker zijn van kleur. Het verbeteren van klachten zoals pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen of een cosmetisch storend aspect behoren tot de behandelmogelijkheden Littekentherapie bestaat vaak uit manuele massagetherapie in combinatie met aanvullende technieken zoals endermologiechemische peelings en het gebruik van siliconensheets.  

Oncologische nazorg  

De operatie en nabehandeling van kanker kan leiden tot littekens en vochtophopingen in het behandelde gebied. De huidtherapeut kan met oedeemtherapie klachten zoals pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel. 

Medische nazorg bij Brandwonden 

Brandwonden laten doorgaans ernstige littekens achter zowel lichamelijk als psychisch. De beweeglijkheid van de gewrichten kunnen beperkt worden. De littekens kunnen niet weggenomen worden, wel kan de therapeut voor verlichting en verzachting zorgen. 

Coagulatie 

Coagulatie is een behandelmethode waarmee goedaardige huidaandoeningen permanent verwijdert kunnen worden. De behandeling van deze huidaandoeningen is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wenselijk zijn. Door middel van een door stroom verwarmde naald kunnen we met verschillende technieken verschillende huidaandoeningen behandelen 

 • Couperose  

Couperose is de aanwezigheid van uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes. We zien couperose voornamelijk op de wangen, neus en kin. De huidtherapeut behandelt couperose door middel van coagulatie. Bij deze behandelmethode wordt het verwijde vaatje verhit, waardoor de vaatwanden verkleven, het vat niet meer functioneert en door het lichaam wordt opgeruimd. 

 • Spider Naevus 

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Deze is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar kan cosmetisch wel storend zijn. De huidtherapeut behandelt een spider naevus veelal met coagulatie. Bij deze behandelmethode wordt het verwijde vaatje verhit, waardoor de vaatwanden verkleven, het vat niet meer functioneert en door het lichaam wordt opgeruimd.  

 • Fibromen 

Fibromen zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid. Ze worden ook wel wild vlees of steelwratjes genoemd. De huidtherapeut kan fibromen verwijderen door middel van coagulatie. We behandelen steelwratjes door het steeltje door te snijden met een naaldje waar stroom op staat. 

 • Verruca seborrhoica 

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten genoemd, zijn veelvoorkomende goedaardige gezwellen op de huid. Ouderdomswratten zijn ruwe plekken die op de huid liggen en kunnen variëren van kleur van licht gelig tot heel donkerbruin.  Ouderdomswratten zijn goedaardig maar kunnen lijken op sommige huidkankers. De huidtherapeut zal ouderdomswratten altijd goed beoordelen alvorens er behandeld wordt. Door middel van een naald waar stroom op staat kan de ouderdomswrat van de onderliggende huid geschraapt worden.  

 • Lentigosolaris 

Lentigosolaris, ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd, is een donkere verkleuring van de huid. Door huidveroudering en zonschade kunnen op met name zon beschenen delen donkerdere vlekken op de huid ontstaan. Ouderdomsvlekken zijn goedaardig maar kunnen lijken op sommige huidankers. De huidtherapeut zal ouderdomsvlekken altijd goed beoordelen alvorens er behandeld wordt. Door middel van een naaldje waar stroom op staat kan de donkergekleurde huid worden verwijderd.  

Vergoeding 

De meeste behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Raadpleeg de zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Topfysiotherapie Drunen heeft contracten met alle zorgverzekeraars. 

 

 

Diensten & specialisaties