Afspraak maken Online afspraak maken

Wat heeft stress te maken met jouw lichamelijke klachten?

massage 2722936 1920
Geschreven door Freek Weijers op 10/12/2018

Je hebt lage rugpijn,  nekpijn of hoofdpijn en komt bij de fysiotherapeut. Vaak wordt er nagevraagd of er sprake is van stress. Waarom wordt die vraag eigenlijk gesteld? Kan stress een rol spelen bij het ontstaan van je klachten? Wat is de relatie tussen stress en je herstel?

In onderstaand artikel wordt uitgelegd hoe het allemaal zit.

 

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een proces dat beïnvloedt wordt door je zenuwstelsel en door je hormonen. Als je een lange periode niet lekker in je vel zit, veel aan je hoofd hebt en overprikkeld wordt komt je lichaam in de overlevingsstand, ook wel de fight or flight modus.

Vaak merk je aan jezelf dat je gejaagd wordt, onrustig bent en moeite hebt met inslapen. Ook is kenmerkend dat je 's nachts wakker wordt en moeilijk in slaap valt. Je gedachten, gevoelens en (vaak negatieve) emoties nemen de overhand.

 

Altijd klaar voor actie

Je lichaam raakt door het vrijkomen van stofjes adrenaline en noradrenaline in overlevingsstand.

Om het duidelijker te maken wat de overlevingsstand is, stel jezelf deze situatie eens voor: je loopt ergens in het bos en ineens zie je een leeuw op je afkomen. Enige optie dan is wegrennen of tegen vechten. Dat is ook precies wat je lichaam doet want je overlevingsstand gaat dan vanzelf aan.

Deze situatie is natuurlijk niet wenselijk, zeker niet als dat lang duurt. Je wordt namelijk steeds verder vermoeid. Vandaar dat stress pas negatieve effecten krijgt als het langdurig aanhoudt. Op dat moment, wanneer het lichaam verder uitgeput dreigt te raken grijpt je lichaam weer opnieuw in. Nu door het aanmaken van het hormoon cortisol.  Dit hormoon houdt je letterlijk overeind maar heeft ook een hoop negatieve uitwerkingen.

 

Wat voor gevolgen heeft aanhoudende stress?

Op de eerste plaats wordt je steeds meer vermoeid. Het lichaam wil voorkomen dat je omvalt. Het kost je letterlijk dus veel energie om overeind te blijven. Als gevolg van de aanhoudende stress komen zoals hierboven uitgelegd allerlei stofjes vrij; adrenaline, noradrenaline en uiteindelijk cortisol.

Een aantal negatieve uitwerkingen van cortisol zijn:

Kortom je lichaam wordt steeds zwakker.

 

Waarom is het van belang voor de fysiotherapeut om te weten of jij stress ervaart?

Allereerst is dit niet alleen belangrijk voor de fysiotherapeut maar ook voor jou. Iedereen wil graag weten waar de lichamelijke klachten vandaan komen en hoe lang het gaat duren voordat je je weer beter voelt. Wanneer stress meespeelt kan de fysiotherapeut je uitleggen dat je herstel vaak wat langer gaat duren. Zoals eerder gesteld maak je minder eiwit aan en zal dus de aanmaak van bindweefsel (dat zit oa. in je gewrichten en spieren) langer duren.

Daarnaast ben je op dat moment minder trainbaar. Als je namelijk zwaar lichamelijk gaat trainen, maak je lichte schade in je spieren. Ook dat weefsel herstelt minder en dat werkt averechts.

Tot slot is het belangrijk voor de fysiotherapeut en voor jou om te weten dat de aanhoudende fight or flight modus je veel energie kost en je uitput. Dat remt je algehele herstel af.

 

Wat kun je er aan doen en hoe kun je het voorkomen?

Je herstel begint bij inzicht in je eigen situatie. Stress is vaak een zeer privé aangelegenheid. De fysiotherapeut kan en mag je daar niet mee helpen. Hij kan je wel uitleggen welke negatieve rol stress speelt in je herstel en in welke mate het misschien heeft bijgedragen aan het ontstaan van jouw lichamelijke klachten.

Soms kun je daardoor de situatie beter begrijpen en accepteren. Dat alleen geeft een stukje innerlijke rust en minder weerstand. Hier word je zenuwstelsel weer rustiger van en kost jou dus minder energie.

De oplossing ligt uiteindelijk bij jou zelf. Hoe je omgaat met de stressvolle situatie is voor iedereen anders.

Komende week geven wij op onze Facebook pagina elke dag een praktische tip hoe je met stress om kunt gaan. Kun jij in de week voor Kerst wel elke dag een anti-stress tip gebruiken? Volg ons dan op Facebook!


Terug naar het overzicht