Afspraak maken Online afspraak maken

Hoe slecht is het knakken van je vingers?

istock 000056407158 large
07/01/2016

Mensen reageren vaak fel op knakkende vingers, enkels of knieën. Als iemand zijn vinger knakt geeft dit een naar geluid, terwijl de 'knakker' het vaak juist een prettig gevoel vindt. Er doet een verhaal de ronde dat je door regelmatig je gewrichten te knakken reuma kunt krijgen, maar zo ongezond is het nu ook weer niet. Bij sommige mensen knakken gewrichten heel gemakkelijk. Anderen moeten er meer moeite voor doen. Dat verschil zit hem in de flexibiliteit van de gewrichten.

Knakkend geluid
In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid vloeistof waarin gas is opgelost. Het vocht is het smeermiddel van het gewricht om bewegingen soepel te laten verlopen. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Door deze onderdruk vormt zich een gasbel tussen de twee gewrichtsvlakken. Deze gasbel bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide die zit opgelost in het gewrichtsvloeistof. Door de instabiliteit van deze gasbel zal de bel dichtslaan en zo een wolk van meerdere belletjes vormen. Het dichtslaan van de gasbel geeft uiteindelijk de knak. Het verdampte gas moet eerst weer oplossen in het gewrichtsvocht, dit duurt meestal zo’n 15 tot 20 minuten. Dit heeft als gevolg dat een directe nieuwe knak vaak niet mogelijk is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komt het knakje dus niet van de botten of het kraakbeen. Maar er zijn ook plekken in het lichaam waar de knak wordt veroorzaakt door een spier of pees die ergens overheen of langs schiet.

Schadelijk?
Er zijn tot nu toe nog geen onderzoeken geweest die hebben getoond dat knakken van je vingers slecht is voor de botten of het kraakbeen. Ook het verhaal dat het veelvuldig knakken van gewrichten kan leiden tot slijtage of gewrichtsontstekingen is nooit wetenschappelijk aangetoond. Toch wordt afgeraden om de gewrichten veelvuldig te knakken. Er zijn namelijk aanwijzingen dat met knakken van gewrichten grote trekkrachten komen op gewrichtsbanden en pezen. Wanneer je deze structuren te vaak oprekt, kunnen deze uiteindelijk wat verlengen. Dit kan tot gevolg hebben dat de aansturing van het gewricht verslechtert en een vorm van instabiliteit ontstaat. In principe kan het knakken dus geen kwaad, zeker niet wanneer dit vanzelf gebeurd, dit is dus ook zeker geen uiting van slijtage of artrose. In bepaalde situaties kan het wel eens nuttig zijn dat er door een fysiotherapeut naar het gewricht wordt gekeken. Dit is bijvoorbeeld wanneer gewrichten stijf aanvoelen of wanneer het knakken pijn geeft. Ook bij bepaalde herhaaldelijk aanwezige knakjes van heup of schouder kan er al een verstoring zijn in de aansturing. Het knakken van heup of schouder is sowieso gevaarlijker. Daarbij til je de schouder of heup tijdelijk uit de kom. Het kraakbeen slijt daardoor langzaam af, waardoor de kom minder diep wordt en dus minder stabiel.

Kraken
Naast het knakken kunnen gewrichten ook kraken. Hiervoor zijn veel verschillende oorzaken. Gezonde gewrichten kunnen kraken, maar bij artrose is kraken ook één van de verschijnselen. Lees hier meer over in ons artikel over krakende knieën.


Terug naar het overzicht