Afspraak maken Online afspraak maken

Wat is het verschil tussen artrose, osteoporose en artritis?

Artrose osteoporose artritis
Geschreven door Rosina Hodde op 17/05/2018

Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen artrose, osteoporose en artritis en worden onderling met elkaar verward. Hieronder legt onze fysiotherapeut Rosina het voor je uit.

Artrose

Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Dit kraakbeen hoort de gewrichten bij het bewegen te beschermen. Zo gaan de botten niet op elkaar schuren, maar bewegen ze soepel. Artrose betekent letterlijk gewrichtsslijtage.

Stijfheid en pijn

Gezond kraakbeen is glad. Bij artrose wordt het ruw en onregelmatig, op sommige plaatsen kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit geeft stijfheid en veel pijn bij het bewegen. Ook het aangrenzende bot is op sommige plaatsen verdikt, dit geeft ook pijn bij het bewegen (het gaat als het ware schuren). Ook kunnen kleine stukjes losgeslagen kraakbeen irritaties en ontstekingen in het gewricht geven.

De beste remedie tegen gewrichtspijn door artrose is in beweging blijven. Op die manier houd je de gewrichtskapsels soepel. Bovendien versterk je de spieren.

Osteoporose

Osteoporose is het brozer worden van je botten. Bij Osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in de structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Door de zwakkere botten en veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Eén op de drie vrouwen boven de 60 jaar heeft last van osteoporose.

Risico op botbreuken

Osteoporose op zichzelf geeft geen klachten. Wel loop je een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val. Vooral polsbreuken en een gebroken heup komen vaak voor bij mensen met osteoporose. Ook kunnen de rugwervels gaan inzakken waardoor je kleiner wordt en krommer gaat lopen. Het gebeurt maar zelden dat je pijn hebt door osteoporose, maar ingezakte rugwervels kunnen soms wel pijnklachten of uitvalsverschijnselen geven.

Een goeie combinatie van beweging, gezonde voeding, vitamine D en calcium maken de botten sterker. Bovendien zorgt een fit lichaam met een goeie coördinatie en balans ervoor dat je minder risico hebt om te vallen. Bij vergevorderde osteoporose wordt vaak medicatie voorgeschreven.

Artritis

Artritis is een ontsteking in het gewricht. Het gewricht is meestal gezwollen en het gewrichtskapsel is gespannen. Vaak voorkomende oorzaken van artritis zijn reuma en jicht. Maar ook bacteriën en virussen kunnen er de oorzaak van zijn dat een gewricht in korte tijd gaat ontsteken en een waterige tot etterige vochtophoping veroorzaken. Ook verwondingen en verrekkingen kunnen een acute artritis tot gevolg hebben. Gedoseerde rust en beweging zullen pijn en stijfheid van een gewricht positief beïnvloeden. Geen één klacht is hetzelfde en ieder lichaam reageert anders. Het is daarom belangrijk om persoonlijk advies te krijgen en een behandeling volledig afgestemd op jouw situatie.

 


Terug naar het overzicht