Afspraak maken Online afspraak maken

Heeft u nu last van een spierscheur of is het spierverrekking?

Hardloopblessure
Geschreven door Robi van Leersum op 10/08/2018

Misschien kent u het wel. U bent aan het sporten en ineens schiet er een pijnscheut door uw been. Na afloop kunt u niet meer op uw tenen staan en wilt u snel weten wat er aan de hand is. U heeft mensen wel eens horen praten over een spierverrekkingen en spierscheuren. U denkt wellicht; heb ik dat nu ook? Maar hoe weet u of het een verrekking of een spierscheur is? Wij leggen het u graag uit en nog belangrijker, vertellen u meer over het herstel.


Wat is een spierscheur

Heeft u stekende pijnen en kunt u minstens gedurende twee weken uw spier niet belasten? Dan heeft u mogelijk last van een spierscheur. Rekken gaat dan ook niet pijnvrij en bij een onverwachte beweging ervaart u in de eerste twee weken pijn.


Wat is een spierverrekking?

Bij een spierverrekking is het allemaal wat milder. Het onvermogen om te belasten beperkt zich tot maximaal een paar dagen en u kunt al snel alle activiteiten weer voorzichtig oppakken. Rekken is vaak na een week alweer mogelijk en na een paar dagen is de scherpe rand van de pijn af. U houdt dan nog een wat zeurend gevoel aan over.


Hoe herstelt u daarna?

Het verschil in herstelduur is aanzienlijk tussen een spierscheur en een spierverrekking. In beide gevallen is het belangrijk om op te passen bij het te snel hervatten van explosieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld sprinten.

Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.

Hebt u vragen over uw klachten? Uw fysiotherapeut kan u hiermee helpen en begeleiden in de revalidatie na een spierscheur. Ook kan hij/ zij u helpen de kans te verminderen om in de toekomst dezelfde klachten te krijgen.


Terug naar het overzicht