Afspraak maken Online afspraak maken

Schouder uit de kom, wat nu?

shutterstock 332802659 small
Geschreven door Pascal Kuijlaars op 12/04/2016

Wanneer er sprake is van een schouder uit de kom wordt er ook wel gesproken over een schouderluxatie. Dit betekent dat de kop van de schouder niet meer tegen de kom van het schouderblad aan staat. Dit kan het gevolg zijn van een klap tegen de schouder of een val op de schouder of arm.

Wat is er aan de hand?
In tegenstelling tot een heup waarbij de kom een groot deel van de kop omvat, ligt de kop van de schouder (de bol) veel meer tegen het schouderblad aan (kom). De kom is dus veel vlakker dan bij de heup. Dit maakt een veel grotere beweging mogelijk in de schouder ten opzichte van de heup. De schouder wordt met name gestabiliseerd door banden, spieren en pezen. In bijna alle gevallen schiet de kop van de bovenarm voorwaarts van de kom af. De kop komt als waren voor de schouder te staan, dit is ook zichtbaar en voelbaar. De arm staat meestal dan ook naar buiten gedraaid en dat is dan vaak ook de enige houding die nog mogelijk is. Bewegen van de arm is niet meer mogelijk. Daarnaast voel je vaak een felle stekende pijn in de schouder, die erger wordt bij het bewegen van de arm.

Wat moet je doen?
Probeer de schouder zo snel mogelijk te koelen met ijs of een coldpack, dit om de pijn te verminderen. Vervolgens is het belangrijk je snel te melden bij de afdeling spoedeisende hulp. Hier zal een arts de schouder onderzoeken en eventueel onder verdoving terug plaatsen in de kom. Wanneer de stand van de schouder weer genormaliseerd is zal de schouder in principe weer functioneel zijn, de pijn is minder en de mobiliteit is toegenomen. De eerste dagen na het trauma is de schouder waarschijnlijk nog wat pijnlijk. Vaak wordt besloten om de schouder wat rust te geven door een mitella of sling voor de arm te dragen. Absolute rust is echter ook niet goed. Wanneer de pijn minder wordt, kun je de arm langzaam steeds meer gaan bewegen en belasten. De fysiotherapeut kan helpen met dit revalidatieproces, deze zal je begeleiden met het vergroten van de mobiliteit en het trainen van spieren.

Revalidatie
De revalidatie duurt ongeveer 3 maanden. In deze 3 maanden is de kans op een nieuwe luxatie groter. Het is dus van belang om de schouder op de juiste manier te gaan stabiliseren. Omdat de schouderstabilisatie met name afhankelijk is van spieren moeten deze op de juiste manier worden getraind. Dit is belangrijk want in de praktijk zien we dat wanneer een schouder meerdere malen een luxatie trauma heeft gehad, de kans op luxaties steeds groter wordt. Dit komt doordat de banden en kapsel steeds lakser zullen worden en daardoor minder goed het werk van de stabilisatie kunnen uitvoeren. Hierdoor neemt de kans op blijvende schade aan kraakbeen, bloedvaten en zenuwen toe.

In sommige gevallen is het dan uiteindelijk ook nodig om door middel van een operatie de banden en het kapsel deze weer op de juiste spanning en lengte te brengen. Het is dus belangrijk tijdig met een goede revalidatie te starten. Op die manier kan snel weer worden begonnen gaan terugkeer in de sport of het werk. Ervaar problemen met je schouder? Vraag onze specialistische fysiotherapeuten vrijblijvend om advies.


Terug naar het overzicht