Afspraak maken Online afspraak maken

Pijn op het scheenbeen tijdens sporten, traplopen,springen of rennen?

Running
01/02/2021

Pijn op het scheenbeen tijdens sporten, traplopen, springen of rennen?

Heb je zeurende en stekende pijn aan je schenen tijdens het sporten dan zou je wel eens last kunnen hebben van het mediaal tibaal stress syndroom (MTSS). Het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom of vroeger ook wel Shin Splints genoemd, is een verzamelnaam voor allerlei soorten klachten die zich uiten door pijn aan of rond het scheenbeen.

Deze klacht komt met name voor bij hardlopers, militairen en bij sporten waarin veel gesprongen wordt zoals bij volleybal, basketbal en turnen. Bij  het MTSS  wordt de pijn vaak aan de binnenrand van het scheenbeen of aan de voorzijde gevoeld. Bij het ontstaan van de klachten heb je vooral pijnklachten tijdens en na het sporten, maar uiteindelijk kan de pijn zelfs in rust aanblijven. Het is een hardnekkige blessure waar goed mee omgegaan moet worden. Deze blessure kan namelijk lang aanhouden als je hier last van krijgt.

Er zijn verschillende risicofactoren die een aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan van het MTSS. Een te snelle opbouw van de trainingsintensiteit is een veel voorkomende oorzaak. Zo zien we in de praktijk vaak beginnende hardlopers waarbij het lichaam nog niet gewend is aan de belasting van het hardlopen. Tevens kunnen een afwijkende voetstand, overpronatie, verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht, beenlengteverschil of verkeerde sportondergronden een oorzaak zijn voor het ontstaan een overbelasting. Vrouwen hebben daarbij een groter risico op deze klacht in vergelijking met mannen

Wat kan ik zelf doen bij MTSS?

Door in de eerste twee á drie weken rust te houden zouden de klachten vanzelf over moeten gaan. Na deze fase kunnen de sportactiviteiten weer langzaam opgebouwd worden.

Houdt u klachten of wilt u graag begeleid worden in het herstel dan kunt u contact opnemen met de fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan beoordelen wat de oorzaak is van de klachten en een gerichte behandeling starten zodat de sportactiviteiten weer zo snel mogelijk hervat kunnen worden.

 


Terug naar het overzicht