Afspraak maken Online afspraak maken

Oorzaken en behandeling van hielpijn

istock 000059917000 medium
Geschreven door Anne Klomp op 25/04/2016

"Ik word ‘s ochtends wakker met een scherpe, stekende pijn, precies in het midden van mijn hiel. Na een tijdje wordt de pijn minder en verandert het gevoel in een doffe pijn..."

Hielspoorpijn is vaak het heftigst ’s ochtends bij de eerste stappen uit bed. De reden hiervoor is dat tijdens het slapen de spieren en pezen in het lichaam niet gebruikt worden en enigszins verstijven en verkorten. Bij het opstaan wordt er plotseling druk uitgeoefend op de strakke peesplaat onder de voet en de achillespees, dit veroorzaakt een stekende pijn. Na een tijdje lopen versoepelt de peesplaat en wordt de pijn minder.

Wat is hielspoor?
Als er sprake is van hielpijn spreekt men al gauw van hielspoor maar dit is zeker niet altijd het geval. Hielspoor betekent letterlijk een spoor (of een benige groei) aan het hielbeen. Een hielspoor is een verkalking of verbening van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen bij aanhoudende overbelasting en hoeft op zich geen klachten te geven. De meeste mensen met pijn in de hiel hebben waarschijnlijk last van een peesplaatontsteking (ofwel fasciitis plantaris). De peesplaat is de brede band van weefsel dat van de tenen naar de hiel loopt. Het werkt als een schok dempende boogpees en vormt de voetholte. Peesplaatontsteking veroorzaakt hielpijn, maar in veel gevallen gaat deze voetklacht niet gepaard met verkalking op het hielbot en is er dus geen werkelijk hielspoor. Zelfs als een hielspoor aanwezig is (en zichtbaar op de röntgenfoto), dan is het niet de hielspoor zelf die de pijn veroorzaakt, maar de ontsteking aan de bindweefselband. In het algemeen wordt de term hielspoor vaak gebruikt voor klachten die te maken hebben met peesplaatontsteking (fasciitis plantaris).

Oorzaken fasciitis plantaris
Als oorzaak voor klachten aan de peesplaat kunnen worden genoemd:
• Overbelastings- of stressblessure
• Verkeerd looppatroon (bijvoorbeeld overpronatie)
• Gewichtstoename of zwaarlijvigheid
• Ouder worden
• Versleten schoenen die weinig tot geen steun bieden
• Frequent dragen van slippers
• Verandering van baan, waarbij veel staan of lopen vereist is
• Verhoogde spanning in de kuitspieren

Behandeling
Er zijn verschillende behandelmethodes afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Vaak komen de mensen met hielpijnklachten terecht bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut zal aan de hand van een lichamelijk onderzoek kijken of hij de oorzaak van het probleem kan achterhalen. Het spreekt voor zich dat in het geval van overgewicht er wat gedaan moet worden aan gewichtsreductie. Overbelasting kan ook voortkomen uit ander werk waarbij ineens veel moeten worden gestaan. Als er sprake is van plat- of holvoeten kan een zooltje van de podotherapeut uitkomst bieden als aanvulling op de behandeling. In sommige gevallen wordt er een cortisone injectie gegeven. Nieuwe effectieve behandelmethoden bij fasciitis plantaris zijn Shockwave Therapie en Dry Needling.

Wat is Shockwave Therapie of ESWT?
ESWT betekent: Extracorporale Shock Wave Therapie. Hiermee kunnen langdurige peesproblemen en verkalkingen in de spieren of pezen worden behandeld.
Tijdens de behandeling worden er geluidsgolven overgebracht via een behandelkop die op de pijnlijke plek wordt geplaatst. Het is een kortdurende behandelsessie van ongeveer 15 minuten die de eerste 4 weken 1 keer per week wordt uitgevoerd. Na deze 4 weken wordt het resultaat bekeken. Als je geen klachten meer hebt, wordt de behandeling gestopt. Als er slechts een kleine verbetering is opgetreden, volgen er nog maximaal 4x behandelingen. Bij Topfysiotherapie Delta wordt de Shockwave behandeling volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Dry Needling
Fasciitis plantaris kan uiterst effectief worden behandeld met Dry Needling. Dry Needling is een behandelmethode waarbij er met een dunne naald triggerpoints (spierknopen) in spieren worden aangeprikt. Deze triggerpoints zorgen voor een verhoogde spierspanning in de betreffende spier. Door Dry Needling in de kuit wordt de spanning gereduceerd in de kuitspier. Omdat de meer ontspannen kuitspier minder trekkracht heeft op de hiel, neemt de pijn in de hiel af. Dikwijls is er niet alleen sprake van verhoogde spanning in de kuitspier, maar ook in hamstring, bil en onderrug. Bij de Dry Needling behandeling worden ook de triggerpoints in deze spiergroepen behandeld.

Word je ‘s ochtends wakker met een scherpe, stekende pijn in de hiel? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde fysiotherapeuten voor vrijblijvend advies.


Terug naar het overzicht