Afspraak maken Online afspraak maken

Hersteltijd na een enkelblessure

shutterstock 415980400 small
Geschreven door Robi van Leersum op 12/06/2016

Een veelvoorkomende vraag van patiënten na een blessure is: “Wanneer mag ik weer gaan trainen?” Zo ook na het verzwikken van een enkel. Enkelletsel is één van de meest voorkomende acute sportblessures. Afhankelijk van het letsel kan er een plan van aanpak worden gemaakt. Als eerste moet er worden bepaald hoeveel letsel er aanwezig is.

Graad I: Minimaal bandletsel in de vorm van een verrekking en mogelijk 1 gescheurd bandje. Vaak goed belastbaar, minimale zwelling, blauwkleuring en speling op de enkel.
Graad II: Scheuring van banden (min. 2) en gewrichtskapsel. Dit gaat vaak gepaard met veel zwelling, moeite met lopen en speling op het enkelgewricht. Ondersteuning van tape is vaak noodzakelijk.
Graad III: Schade van alle drie de enkelbanden. Volledig instabiel gewricht waardoor steunen vaak niet mogelijk is. Belangrijk om met verdenking van dit letsel ook een foto te laten maken. Soms is er schade aan het bot waar de enkelband is aangehecht.

Over het algemeen genomen wordt na een enkelverzwikking 4 tot 6 weken hersteltijd aangehouden. Hierbij staat het herstel van de enkel voorop, maar een brandende vraag bij de meeste sporters is: “Wat mag ik wel doen en waar moet ik nog mee wachten?” Het antwoord op deze vraag kan gekoppeld worden aan de fase van het herstel.

Fase 1:
In de eerste 3 dagen van de acute fase staat herstel van de enkelband voorop.
- Koelen van de enkel (+/- 15 min.)
- Inzwachtelen, bandage of medical tape kan ter ondersteuning worden aangebracht
- Hooghouden indien er veel zwelling aanwezig is
- Als lopen pijnlijk is niet onnodig belasten, probeer de voet goed af te blijven wikkelen tijdens het lopen
- Indien lopen te pijnlijk is, met krukken lopen en de enkel goed afwikkelen
- De enkel proberen zoveel mogelijk onbelast in beweging te houden

Sporten in deze fase is nog niet toegestaan. De enkel ontzien is belangrijk voor het herstel.

Fase 2:
Tot aan de 10e dag is de balans tussen rust en belasten belangrijk.
- Kan weer steun worden aangenomen op de enkel
- Tape kan ter ondersteuning worden aangebracht indien zwelling minimaal is
- Preventief koelen aan het einde van de dag
- Belasten binnen de pijngrens. Afhankelijk van de pijn en zwelling aan het einde van de dag, moet de belasting worden aangepast.

In deze fase kan er worden gedacht aan alternatieve trainingen. Fietsen (binnen de pijngrens!) is goed om circulatie te bevorderen. Begin met 15 min op een lage versnelling. Daarnaast kun je oefeningen doen waarbij de enkel niet of nauwelijks wordt belast. Trainen van armkracht of stabiliteit van het bovenlichaam/romp/bekken. Als staan op 1-been pijnvrij is, kun je starten met enkelstabiliteitsoefeningen. De fysiotherapeut zal hierbij ondersteuning bieden om stapsgewijs de belasting op te bouwen en sport specifieke oefeningen te integreren in het programma.

Fase 3:
In de 3e week mag de belasting worden opgevoerd op geleidde van pijn en de eventuele zwelling in de enkel.
- Zwelling is nauwelijks meer aanwezig
- Voet kan normaal worden afgewikkeld
- Tape kan nog ter ondersteuning
- Belangrijk om kracht en stabiliteit in de enkel verder op te bouwen middels oefeningen

Afhankelijk van de belastbaarheid kan er een plan worden gemaakt voor de belasting van de enkel binnen het trainingsprogramma. Het is belangrijk om belastbaarheid van de enkel gefaseerd op te bouwen (bijv. opbouw van 30% naar 50% naar 80% van de trainingsbelasting). De combinatie met alternatieve trainingen op het gebied van conditie, kracht en stabiliteit is in deze fase essentieel om de sporthervatting succesvol te laten zijn.

Fase 4:
Vanaf de 4e week is het belangrijk om te kijken naar sprongbelasting en de vermoeidheidsfase.
- Zwelling is niet meer aanwezig
- Tape tijdens hoge trainingsbelasting/wedstrijdfase
- Oefeningen dienen verder te worden opgebouwd naar sprongvormen en het belasten in de vermoeidheidsfase

In deze fase ga je toewerken naar volledige fitheid. De opbouw van de trainingsbelasting naar volledige trainingen noemen we trainingsfit. Hou in deze fase de pijn en zwelling van de enkel in de gaten. Mochten deze symptomen optreden, neem dan gas terug. Om klaar te zijn voor een wedstrijd is het belangrijk om ook wedstrijdfit te zijn. Je bent klaar voor een wedstrijd op het moment dat je een volledige intensieve trainingsweek aan kan. In sommige gevallen is het verstandig om in deze fase nog te ondersteunen met tape of een brace.

Wil je advies over een optimaal herstel en succesvolle sporthervatting na een enkelblessure? Vraag onze gespecialiseerde fysiotherapeuten om advies.


Terug naar het overzicht