Afspraak maken Online afspraak maken

Ben jij ouder dan 50 jaar? Werk aan de (spier) winkel!

Senior backpain exercise
Geschreven door Mitch van Dijk op 07/09/2018

Krachttraining is belangrijk voor ouderen

We worden tegenwoordig steeds ouder. Naarmate we ouder worden neemt onze spiermassa ook af. Dit gebeurt al na ons 30ste levensjaar en gaat sneller na ons 50ste levensjaar. Na ongeveer je 70ste levensjaar neemt je spiermassa soms wel met 25% af. Dit proces gaat echter zo langzaam dat je het zelf bijna niet merkt.

Als je veel spiermassa verliest dan verlies je ook kracht. Wat jij dan wel merkt, is dat bewegen moeilijker gaat. Ook neemt de kans op het vallen toe. Je wordt dan sneller afhankelijk van hulpmiddelen zoals een rollator of sta-op-stoel.

Kortom, zelfstandig leven wordt dus een stuk lastiger.

 

2 keer per week trainen is voldoende

Uit onderzoeken blijkt dat ouderen aan krachttraining kunnen doen en dat dit de spierkracht en zelfstandigheid van ouderen vergroot. Er is zelfs aangetoond dat een hoog gewicht met weinig herhalingen beter werkt dan een laag gewicht met veel herhalingen. Een maximum leeftijd voor krachttraining is er niet, er zijn zelfs onderzoeken waarbij ouderen van 90+ nog geweldige vooruitgang laten zien.

Krachttraining hoeft ook niet elke dag: een minimum van twee keer per week trainen is genoeg om spiermassa op te bouwen. Met maar één keer trainen per week kun je al spiermassa behouden.

 

Waar moet je op letten bij krachttraining?

Ouderen moeten echter wel oppassen voor blessures bij het beginnen met krachttraining. Je vindt het misschien niet leuk maar we zeggen het toch; je bent immers geen 20 jaar meer.

Dosering en een juiste uitvoering zijn hierbij essentieel. Voor ouderen zijn de benen en core (buik- en onderrugspieren) de meest belangrijke spiergroepen om te trainen. Uiteraard mogen de andere spiergroepen niet ontbreken.

Ben je onzeker over het starten met krachttraining? Of heb je geen ervaring? Een fysiotherapeut zou je goed kunnen helpen met het opzetten van een persoonlijk plan, gebaseerd op jouw klachten en doelen.

 

Komende weken laten wij een aantal oefeningen op onze Facebookpagina zien waarmee je flexibel blijft. Goed om te combineren met krachttraining.

Bij Topfysiotherapie Delta kun je een speciaal Topfit programma volgen waarbij je een krachttrainingsprogramma op maat krijgt en onder begeleiding in kleine groepen traint. Dat maakt het nog leuker om te trainen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.


Terug naar het overzicht