Afspraak maken Online afspraak maken

Bekkeninstabiliteit en een volgende zwangerschap

shutterstock 78446323
Geschreven door Elke Leyman op 29/11/2015

Bekkeninstabiliteit blijft een diagnose die nog steeds vaak verkeerd in de mond wordt genomen. Veel vrouwen ondervinden hinder van hun onderrug tijdens een zwangerschap en al snel wordt de term ‘bekkeninstabiliteit’ gebruikt. Slechts in enkele gevallen is er ook echt sprake van bekkeninstabiliteit, in de andere gevallen is er eerder sprake van een verminderde stabiliteit in de onderrug met klachten rond het bekken tot gevolg. Symptomen bij bekkeninstabiliteit zijn: pijn bij transfers (zit naar stand, liggen naar zitten en vice versa), langere tijd staan/wandelen , hurken, tillen etc. Niet alle vrouwen met klachten tijdens een zwangerschap behouden deze klachten overigens na de bevalling. Anderzijds zijn er ook gevallen bekend waarbij de zwangerschap perfect klachtenvrij verloopt en je juist nadien hinder ondervindt.

Volgende zwangerschap?
Een zwangerschap en bevalling hebben uiteraard veel invloed op het lichaam. Ook de hormonen die vrij komen om de doorgang van het bekken voor te bereiden op de geboorte hebben impact op de spieren die zorgen voor de stabiliteit van de onderrug en bekken. Bekkeninstabiliteit is zeker geen reden om een volgende zwangerschap te vermijden maar betekent wel dat je op voorhand bewust moet worden van de manier waarop je jouw lichaam correct belast tijdens de zwangerschap. Het beste is bekkeninstabiliteit en/of lumbosacrale instabiliteit onder controle te krijgen voordat je opnieuw zwanger wordt. Dit om eventuele klachten tijdens een volgende zwangerschap te voorkomen.

Trainen van stabiliteit
De stabiliteit van je bekken/onderrug regio wordt met name verzorgd door een combinatie van 3 spiergroepen. Deze spiergroepen kan je bewust leren aanspannen om zo in de vorm van een spierkorset de stabiliteit van je bekken en onderrug te verbeteren. Indien je, bij de eerste symptomen, deze spiergroepen op de juiste manier leert gebruiken en je de correcte manier van bewegen respecteert, kan je vaak de klachten onder controle houden.

Na de bevalling, wanneer de grootste hormonale veranderingen zijn genormaliseerd, kan je bij klachten verder gaan met stabiliteitstraining. Tijdens de zwangerschap richt de stabiliteitstraining zich op het juist gebruiken van spiergroepen die zorgen voor ondersteuning van bewegingen. Na de bevalling wordt er meer getraind op kracht en uithouding. Dit om postnatale klachten te vermijden alsook om het risico op gelijkaardige klachten tijdens een volgende zwangerschap te minimaliseren. Er is echter geen volledige garantie dat je bij een volgende zwangerschap niet opnieuw klachten krijgt.

Tips
Een bekkeninstabiliteit/lumbosacrale instabiliteit die niet goed wordt behandeld kan aanleiding geven tot langdurige wisselende klachten in de spieren en gewrichten van de benen (heupen, knieën, enkels) alsook in de onderrug. Vaak ondervinden deze vrouwen hinder wanneer ze terug in hun normale werk- en/of sportritme komen.


Terug naar het overzicht