Afspraak maken Online afspraak maken

Belang van bekkenbodemtherapie tijdens en na de zwangerschap

Elke
Geschreven door Elke Leyman op 07/02/2016

De bekkenbodemspieren, een belangrijke spiergroep van het vrouwelijk lichaam maar toch onbekend voor vele vrouwen. Deze spieren spelen niet alleen een belangrijke rol in de ondersteuning van onze baarmoeder, blaas en darmen maar ook van de onderrug en het bekken. Bij de niet zwangere vrouw is het van belang dat deze spieren goed functioneren om een goede blaascontrole te garanderen en verzakkingen te voorkomen.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap worden hormonen vrijgegeven die helpen om spieren/ligamenten in het lichaam weker te maken en op deze manier de groei van het kindje maar ook uiteindelijk de weg van de baby door het geboortekanaal mogelijk te maken. Tijdens de bevalling gaan deze (bekkenbodem)spieren mee geven, in sommige gevallen scheuren ze wat in, in andere gevallen kiest de begeleider van de bevalling (verloskundige, gynaecoloog) om een knipje te geven en zo de geboorte een handje te helpen.

Belang van bekkenbodemtraining
Aangezien de bekkenbodemspieren een belangrijke rol spelen tijdens het geboorteproces en de moeder in spé deze goed moet kunnen ontspannen is het handig om de functie en werking van deze spieren onder de knie te hebben voor de bevalling. Het is namelijk zo dat, om een spiergroep goed te kunnen ontspannen, men zich eerst bewust moet zijn van de werking van deze spieren, kortweg men moet deze spieren kunnen aanspannen vooraleer men deze bewust kan ontspannen.

Tijdens de zwangerschap is de bewustwording van de bekkenbodemspieren van belang omwille van meerdere redenen. Ten eerste omdat deze spieren mede zorgen voor de stabiliteit van de onderrug en het bekken. Gebruik van deze spieren helpt dus om onderrugklachten en instabiliteitsklachten onder controle te houden. Let wel, tijdens de zwangerschap is het niet de bedoeling om deze spieren op kracht te trainen. Ten tweede, controle over de bekkenbodemspieren, weten waar deze liggen, hoe je ze kan gebruiken en kan aanspannen, creëert de mogelijkheid om deze spieren te ontspannen. En, het is dit ontspannen van de bekkenbodemspieren waar we tijdens de bevalling een beroep op doen om de weg voor het kindje uit het geboortekanaal mogelijk te maken. Ten derde, zoals eerder beschreven heeft een bevalling een impact op deze spieren. Naast het mee geven van de spieren (op rek komen) tijdens de bevalling kan er dus ook besloten worden om een knipje te geven of kan het gebeuren dat de spieren wat inscheuren.

Na de bevalling
Het kunnen gebruiken van de bekkenbodemspieren en de bewustwording ervan maakt de weg naar postnataal herstel makkelijker. Zodra er toestemming wordt gegeven door de begeleidend arts/verloskundige/bekkentherapeut kan men starten met deze spieren postnataal terug aan te spannen. Op het gepaste tijdstip kan er vervolgens worden gestart met krachttraining en op die manier kunnen plasproblemen en verzakkingen postnataal vermeden worden alsook de stabiliteit van de onderrug worden gevrijwaard.

De bekkentherapeut heeft de kennis om jou de bekkenbodemspieren op de juiste manier te leren aanspannen en ontspannen tijdens de zwangerschap alsook om je postnataal te helpen om de spieren weer sterk en krachtig te maken en op deze manier ongemakken te voorkomen. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.


Terug naar het overzicht