Aanmelden Neem contact op

Psychosomatische fysiotherapie bij onbegrepen pijnklachten

blog psychosomatische fysio logo
25/04/2019

Door Nathalie BernardsPsychosomatisch werkend fysiotherapeute.

Psychosomatische klachten, wat zijn dat eigenlijk?

De psychosomatiek gaat uit van de wisselwerking tussen lichaam en geest.
Psychosomatiek komt af van het woord ‘psyche/psycho’ (geest) en ‘somatiek’ lichamelijk.

De wisselwerking tussen lichaam en geest

Dat de geest invloed op ons lichaam heeft weten we allemaal; je kunt namelijk niet bewust ál  je spieren aansturen. En dat signaal komt van bovenaf, uit je hersenen. Uit je motorische cortex om specifiek te zijn.

Maar er gaat ook een signaal terug naar je hersenen en emotie verwerkingcentra. En daar zijn we ons vaak minder bewust van. Hoe we bepaalde prikkels wel of niet opmerken is interessant. Vooral als het om pijnklachten gaat (waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben). We voelen bijvoorbeeld niet altijd aan wanneer  we lichamelijk over een grens gaan als we iets mentaal heel graag willen. Soms omdat we het niet kunnen voelen, maar soms ook omdat we het niet WILLEN voelen. Het contact met het lichaam kan verstoord zijn of tijdelijk uitgeschakeld.

Signaleren van onbalans

Deze wisselwerking tussen lichaam en geest is soms niet duidelijk voelbaar voor degene die de pijnklachten heeft. Vaak omdat dit er langzaamaan insluipt zonder dat diegene het doorheeft. Dit kan, gepaard met langdurige pijnklachten, nogal wat frustratie of angst veroorzaken. Wanneer de psyche en het lichaam niet geheel in balans zijn kan het ene onbewust het andere in stand houden. Dit komt doordat pijn meer ‘gewicht’ krijgt door de gedachten die eraan gekoppeld zijn.

Soms is deze onbalans te merken aan kleine veranderingen in je humeur, stemming of gedrag. Misschien valt het de mensen om je heen wel als eerste op dat de pijnklachten jouw kijk op je leven hebben veranderd.

‘’Maar ben JIJ dan veranderd?’’

De verandering in je gedag, frustratielevel of mogelijke angsten kunnen ook weer zijn uitwerking hebben op de ervaren pijn. Pijn is namelijk een breed begrip en wordt door iedereen anders ervaren.

Pijn in kleur

 
Er wordt ook wel gezegd dat pijn ‘gekleurd’ kan zijn. Dan denk je misschien aan hevige pijn die de kleur rood kan hebben of wat mildere pijn, misschien in wat meer oranje tinten?
Maar met kleur wordt meer bedoeld het ‘tintje’ wat je hersenen aan de pijn geven. Het is dan niet zo dat pijn tussen je oren zit, zoals door sommigen al snel geconcludeerd wordt. Maar pijn wordt wel gekenmerkt tussen de oren. In de hersenen wordt bepaald op basis van eerdere ervaringen of een pijnprikkel als gevaar moet worden gezien of niet. Of de pijn wordt uitvergroot of juist wordt verkleind regelen je hersenen dus (voor een groot deel in de ‘Medulla Oblongata’ een deel van de middenhersenen).

Hulp in de vorm van psychosomatische fysiotherapie


Wat er allemaal wel of geen invloed op de pijn heeft is soms een hele puzzel. Dit is soms niet iets waar je zelf uitkomt. Soms zie je door jouw langdurig bestaande pijnklacht door de bomen het bos niet meer. Het is dan niet meer duidelijk wat de pijn provoceert of wat deze afzwakt. Of aan de hand waarvan hij eigenlijk ontstaan is, en je er nu nog steeds last van hebt.

Dit zijn allemaal dingen die tijdens een psychosomatisch fysiotherapie traject aan de orde komen en in kaart worden gebracht. Dit kan soms letterlijk door een tijdlijn op te stellen vanuit waar de pijn ontstaan is en wat er allemaal op van invloed is. En dat kan best veel zijn; meer dan wordt gedacht.
Een hele ontdekkingsreis soms, van lichaam naar geest en weer terug.

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak voor een intake gesprek. We helpen je graag verder.

blog psychosomatische fysio groot


Terug naar het overzicht