Aanmelden Patiëntenportaal

Klachten door thuiswerken

thuiswerken header
02/09/2020

Klachten door thuiswerken

Nu.nl berichtte er al eerder over; doordat we in de coronacrisis veel meer thuis zijn gaan werken is het aantal mensen wat de fysiotherapeut bezoekt vanwege rug-, nek-, of schouderklachten fors toegenomen. Overigens gaat het niet alleen om fysieke klachten. Het thuiswerken heeft ook gezorgd voor meer mentale klachten, voornamelijk door het gebrek aan sociaal contact. 

Ook bij De Basis zien we de laatste tijd meer mensen die door thuiswerken in de knel zijn komen te zitten. Hoewel we iedereen graag van zijn of haar klachten af helpen is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom hebben we een aantal tips voor jullie op een rij gezet: 

1. zorg voor een goede thuiswerkplek

De verleiding om lekker op de bank of aan de keukentafel te gaan zitten met je laptop is groot. Maar door je slechte zithouding krijg je op termijn toch echt rug- en nekklachten. Zorg daarom voor een goede en verstelbare tafel en bureaustoel, een los toetsenbord en scherm voor bij je laptop en zo nodig een voetensteun.

2. Gebruik een headset als je veel moet bellen

Veel bellen met je telefoon aan je oor zorgt voor een onnatuurlijke houding van je hoofd en nek. Met een headset of handsfree bellen hoef je jouw telefoon niet steeds aan je oor te houden waardoor je beter rechtop blijft zitten. 

3. Las voldoende pauzes in 

Thuis maak je niet even een praatje aan de koffieautomaat en heb je de neiging om maar door te blijven gaan. Maar voor je lijf en hoofd zijn deze micropauzes heel belangrijk! Sta dus regelmatig even op om drinken te halen, de kat te aaien of naar het toilet te gaan.

4. zorg voor een goed begin van je werkdag

Houd je ochtendritueel van douchen, aankleden en ontbijten daarom zoveel mogelijk gelijk aan wat je zou doen als je buiten de deur zou gaan werken. Ga niet in je joggingpak achter je laptop zitten, daar word je alleen maar sloom en niet-productief van.

5. Een clean desk is een clean hoofd

Het verzamelen van papieren, lege mokken en andere rommeltjes op je bureau maken je niet heel veel efficiënter in je werk. Zorg voor een opgeruimd bureau, dan houd je tijd en ruimte over in je huis en in je hoofd.

6. Beweeg tussendoor

Gebruik je pauze om even lekker een eind te wandelen of een online yogalesje te volgen. Dan kun je daarna weer lekker ontspannen en los aan de slag én hoef je 's avonds niet meer te sporten!

7. Download te app 'Wellnomics' 

Er zijn genoeg gratis en betaalde apps te vinden waarmee je oefeningen kunt doen om je spieren los te houden. Vaak hoef je er niet eens voor achter je bureau uit te komen, je kunt de oefeningen heel eenvoudig en snel tussendoor doen. Onze favoriet is de app 'Wellnomics'. 

8. Houd privé en werk in balans

Als je alleen nog maar thuis werkt is het gewoon heel lastig om werk en privé goed te scheiden. Een gezond ritme, een  rustige werkplek en een goede planning helpen je om de balans hierin te behouden. Voorkom dat je altijd met werk bezig bent en schakel aan het eind van de dag ook echt even af. Zo kun je de avonduren volledig besteden aan je gezin, sport of vrienden.

 

Heb je door het thuiswerken toch fysiek en/of mentaal last gekregen van ongemakken? Blijf er niet mee lopen, onze ervaren fysio- en haptotherapeuten helpen je graag weer aan de gang.

Neem contact op.

thuiswerken groot


Terug naar het overzicht