Aanmelden

Kinderfysiotherapie bij baby's met een voorkeurshouding

Topfysio De Basis Kinderfysiotherapie voorkeurshouding NIEUWS
03/01/2018

Baby Bram is vijf weken geleden ter wereld gekomen via een spoedkeizersnede. Het ging allemaal heel snel maar gelukkig maakte hij een goede start. Toch was er al redelijk snel een voorkeurshouding zichtbaar, hij ligt eigenlijk altijd met zijn hoofd naar rechts gedraaid te slapen. Ook als zijn ouders hem op zijn linkerzij leggen draait hij al snel naar rechts en slaapt hij zo verder. Als zijn ouders teveel aan hem draaien wordt hij erg onrustig en huilerig. Het begint er nu na vijf weken op te lijken dat zijn hoofdje een afplatting begint te krijgen rechts op zijn achterhoofd.

Mama vraagt zich af wat ze hier mee moet? Net als elke moeder wil ze graag dat Bram zich goed ontwikkeld en wat minder onrustig is. Ook is ze bang dat zijn schedel symmetrisch groeit. Waar kan ze terecht met al haar vragen? De huisarts, het consultatiebureau, de kinderfysiotherapeut of de osteopaat?

De kinderfysiotherapeut helpt je graag verder
Veel mensen weten niet dat ze met deze vragen direct naar de kinderfysiotherapeut kunnen. De huisarts en het consultatiebureau kunnen een voorkeurshouding diagnostiseren, maar deze verwijzing is niet noodzakelijk om bij een kinderfysiotherapeut terecht te kunnen. Een kinderfysiotherapeut werkt volgens richtlijnen welke ontstaan zijn uit wetenschappelijke onderzoeken en dit wordt (deels) vergoed door de verzekering.

Een totaaloplossing voor baby en kind
Het verschil met osteopathie is dat kinderfysiotherapie meer een ‘totaaloplossing’ is. Naast dat er wordt gekeken naar de samenhang van het bewegingsapparaat, de organen en de schedel worden resultaten gemeten en wordt er continu gecontroleerd hoe de baby of het kind zich ontwikkeld.

baby 2610206 2

Het effect van kinderfysiotherapeutische behandeling bij een voorkeurshouding is recentelijk onderzocht. Hier is uitgekomen dat na gemiddeld 4,5 behandelingen in vier maanden tijd de baby's bij zes maanden geen voorkeurshouding meer hadden en er een grotere verbetering was in de vorm van de schedel vergeleken met de kinderen die geen behandelingen van de kinderfysiotherapeut kregen bij hun voorkeurshouding. De beweeglijkheid in de nek en de motorische ontwikkeling was normaal.

Ook kleine Bram is over een paar maanden van zijn voorkeurshouding af zodat mama zich geen zorgen meer hoeft te maken en hij zich kan ontwikkelen tot een nieuwsgierige dreumes die heerlijk de wereld gaat ontdekken.  

Heeft u vragen over de voorkeurshouding, schedelgroei of motorische ontwikkeling van uw baby of kind? Twijfel niet, onze ervaren kinderfysiotherapeuten helpen u graag verder.
Neem gerust contact op met onze praktijk in Maarheeze of in Weert.

Topfysiotherapie en Haptotherapie de Basis  Noordkade 2 | 6003 ND | Weert | 0495-532334
Facebookpagina Topfysiotherapie en Haptotherapie de Basis

Kinderfysiotherapie Maarheeze  Stationsstraat 12 | 6026 CV | Maarheeze | 0495-532334
Facebookpagina Kinderfysiotherapie Maarheeze

 


Terug naar het overzicht